Vacuna coronavirus

Els resultats preliminars de la vacuna d'Oxford mostren que és segura i efectiva en majors de 60 anys sans

Segons un estudi publicat a la revista 'The Lancet', amb una mostra de 560 persones, els adults grans tolerarien millor la vacuna que els joves

Les bones notícies en la recerca de la vacuna contra la Covid-19 tornen a donar resultats positius. Així, aquest dijous, s'ha donat a conèixer que la vacuna d'Oxford-AstraZeneca és segura i efectiva en majors de 60 anys sans, segons els resultats preliminars d'un estudi publicat a la revista 'The Lancet'. Un grup de científics, en col·laboració amb AstraZeneca, ha analitzat la reacció i protecció de la vacuna de la Universitat d'Oxford a partir d'una mostra de 560 participants en els assajos clínics en fase 2, és a dir, amb persones sanes.

A partir d'aquesta anàlisi, els investigadors han conclòs que la vacuna és «segura» i genera immunitat en tots els grups d'edat. A més, asseguren que els majors de 60 anys —un dels grups de risc davant la Covid-19— toleren millor la vacuna que els adults joves.

Així mateix, l'estudi també referència els efectes secundaris detectats, entre els quals destaquen fatiga, maldecap, dècimes de febre i dolor muscular. Entre els 560 participants que ha analitzat la investigació només s'ha detectat un sol cas que presenti «una reacció adversa sistèmica».

Els resultats preliminars de la fase 3, en les pròximes setmanes

La vacuna d'Oxford-AstraZeneca va entrar a la fase 3 dels assajos a l'estiu, quan es va començar a provar a gran escala en milers de persones, tant sanes com de risc. La universitat britànica i la farmacèutica confien presentar en les pròximes setmanes els resultats preliminars d'aquesta fase crucial per demostrar que la vacuna és efectiva i segura.

L'Agència Europea del Medicament (l'EMA, per les seves sigles en anglès) ja ha començat a estudiar els resultats obtinguts en els primers assajos clínics per accelerar el procediment de revisió. Un cop AstraZeneca demani l'autorització per comercialitzar la vacuna, l'EMA podrà valorar tots els assajos i determinar si és segura o no.

Segons va explicar a principis de novembre el vicepresident executiu d'AstraZeneca, Josep Baselga, la companyia farmacèutica ja havia iniciat la producció de la seva vacuna per tal de poder començar a distribuir-la de manera immediata una vegada aquesta sigui autoritzada per les autoritats mèdiques.