Foto del ministro de Sanidad, Salvador Illa, en la comisión parlamentaria de reconstrucción

Els tres escenaris que planteja el Ministeri de Sanitat per frenar l'increment dels rebrots

El govern espanyol té clar que vol evitar un nou tancament total

L'advertència de Fernando Simón és clara: el coronavirus segueix circulant i ens trobem en un moment clau per a l'evolució de la pandèmia. L'augment dels rebrots preocupa, però, mentre estiguin controlats, Sanitat entén que són assumibles i vol evitar de totes totes tornar al confinament. Tant el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries com el ministre de Sanitat, Salvador Illa, confirmen que, ara com ara, no es contempla aplicar aquesta mesura.

L'estratègia de govern espanyol és clara: evitar un nou tancament total del país, amb les conseqüències socials i econòmiques que comporta. No obstant això, les autoritats són conscients que els rebrots són inevitables mentre no hi hagi una vacuna o un tractament eficaç, per això han dissenyat un pla de resposta immediata que aquest dilluns va presentar a les comunitats autònomes.

El pla del Ministeri de Sanitat inclou tres possibles escenaris de dispersió creixent de virus, en què el govern espanyol  aniria guanyant pes en les decisions enfront de les autonomies fins a arribar, en última instància, a una hipotètica nova declaració de l'estat d'alarma.

Brots controlats

Aquest és l'escenari actual en la majoria de les zones d'Espanya. Les comunitats autònomes tenen el control sobre les mesures a implementar, es fa una evolució contínua de la vigilància epidemiològica i s'implementen mesures de prevenció i protecció col·lectiva. Es posa èmfasi en la conscienciació de la població i en els riscos existents.

Aquest és, de fet, l'escenari que es preveia amb el final de l'estat d'alarma i l'arribada de l'anomenada 'nova normalitat'. Sense les mesures de restricció, l'augment dels contagis és previsible, però també és una cosa assumible si es mantenen sota control.

Transmissió comunitària limitada

La frontera entre el primer escenari i aquest és molt fina, tal com recorden avui mateix els sanitaris de la zona de Lleida: «En 48 hores pot canviar tot». Aquest escenari preveu la transmissió comunitària esporàdica i limitada, com passa a la comarca del Segrià.

Entre les eines que proposa Sanitat en aquesta etapa, està la restricció de les visites a residències, l'ajornament de grans esdeveniments, el tancament de discoteques, la reducció d'aforaments al 50% en establiments tancats, celebracions religioses i sales de vetlla, així com franges horàries preferents per a grups vulnerables. Si la transmissió es donés entre comunitats, Sanitat podria intervenir per homogeneïtzar les mesures.

Transmissió no controlada

Si els contagis creixen fins a arribar a una transmissió fora de control, el Govern  preveu accions simultànies de confinament a tot el territori o en territoris específics, així com el control de la mobilitat i el transport. També es recomanaria relacionar-se en grups de menys de deu persones i es tancarien establiments amb elevada assistència.

Aquest seria el pas previ a tornar a un escenari de confinament total, similar al dels mesos de març i abril. En tot cas, això es produiria només en cas d'extrema gravetat i implicaria arribar una altra vegada a amplis consensos parlamentaris perquè Sanitat recuperés el comandament únic amb instruments jurídics excepcionals.