Les Tres Gràcies, a més d'estar catalogades com un Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional, son un dels actes més emblemàtics de la Setmana Santa de Reus. Un acte que, com tants altres, s'ha adaptat a la situació per poder-lo mantenir. Reduït l'aforament dins de l'església de la Sang, la retransmissió en directe de l'esdeveniment pren més protagonisme que mai tal com destaca Josep Ramon Piñol, clavari de la Reial Congregació de la Puríssima Sang.
Com han fet altres germandats i confraries, a la Sang també han adaptat el seu programa habitual a la situació. La pèrdua, novament, de la processó de la Prioral de Sant Pere fins a la Sang, no farà que se'n perdin els actes més significatius. Tot plegat esperant que sigui l'últim any sense que els passos de Setmana Santa recorrin els carrers de la ciutat.
Adaptar els actes confiant que sigui l'últim any que calgui
El clavari reafirma que «la Setmana Santa no es pot perdre, això està clar». «Això és com un esportista que té una lesió i fa una recuperació més forta que el que faria en un entrenament normal; hem de posar-hi tots plegats molt d'ímpetu, molts esforços i molta il·lusió».
Ímpetu i esforç no només dels confrares i els fidels, sinó de la part de ciutadania de Reus que, sense ser practicant, sent aquests actes com a propis, com un fet cultural més enllà de la fe cristiana catòlica. Josep Ramon Piñol confia que l'any vinent sí que es puguin recuperar finalment les processons i una Setmana Santa, si no com la que era habitual, molt més similar que ara.
«I si no podem continuarem com hem fet enguany», assegura. En el seu cas han adaptat la contemplació i veneració de les imatges i els passos. Dins de l'església de la Sang s'ha organitzat un circuit que permetia entrar, veure la Mare de Déu de la Soledat al seu cambril, l'altar, el Sant Crist de la Sang, al qual s'han pogut fer les habituals ofrenes de clavells, i agafar direcció cap a la sortida per veure, abans de deixar el temple, el pas i la capella del Sant Crist Jacent, conegut com el Sant Sepulcre.
A diferència de l'any passat, quan per aquestes dates s'havia implantat el primer confinament, enguany hi ha hagut una mica més de marge de maniobra, tant pel que fa a poder preparar els actes, com a l'hora d'intentar preveure què es podria fer. El clavari certifica que «ha sigut una Setmana Santa molt intensa, hem tingut més temps per poder preparar les coses, però també acabem anant 'a salto de mata'».
I en concret es refereix a l'impacte que han tingut els canvis i adaptacions de les normatives i les restriccions arran de la pandèmia. «Ara estem preparant una cosa i resulta que no la podem fer, ara en preparem una altra i l'hem de canviar, el que no havíem preparat sí que ho podem fer...» explica.
El que sí que està preparat i a punt son les Tres Gràcies, a l'interior de l'església de la Puríssima Sang. S'ha obert l'aforament disponible segons les restriccions a qui volgués assistir-hi, i a més es retransmetran en directe tant per Canal Reus TV com per la Nova Ràdio.
L'acte començarà amb la Funció de l'Agonia i la predicació de les Set Paraules, que també es faran a dins de la Sang encara que habitualment sigui la Prioral de Sant Pere el seu escenari. A continuació arribarà un dels actes més emblemàtics de la Setmana Santa de Reus: les Tres Gràcies.
«No es podrà fer com es fa sempre, de cara al poble de Reus, però ho farem», sentencia Josep Ramon Piñol. Va arribar al càrrec de clavari l'octubre de l'any passat, i tot i que s'ho pren com un pas més en la seva implicació en la junta de la Reial Congregació, admet que ha hagut d'«anar veient-les venir». Encara que la pandèmia hagi canviat les dinàmiques i els actes habituals de la Setmana Santa, ha volgut mantenir la seva presència «a tots els actes que hem pogut» de les confraries i germandats de Reus.