Dades oficials, estudis i el panorama actual ja afirmen que quan l'actual pandèmia de la Covid-19 passi, quedarà present una altra pandèmia de conseqüències devastadores per a la salut dels ciutadans: «L'obesitat és la pandèmia que ens està esperant», assegura el doctor Tim Lobstein, conseller de l'OMS i del Sistema Públic de Salut britànic. Conjuntament amb un equip d'investigadors, aquest expert ha analitzat per a la World Obesity Federation els vincles entre mortalitat per Covid i els índexs d'obesitat i sobrepès en la població de diferents països.
Les conclusions són realment aclaparadores i és que la letalitat del virus pot ser fins a deu vegades més gran en aquells països on més del 50% de la seva població adulta té problemes de sobrepès, considerant com a tal un Índex de Massa Corporal (IMC) superior a 25 i d'obesitat un IMC superior a 30. Per això, en aquesta línia, els encarregats de l'estudi recomanen als països que incloguin a les persones obeses entre els grups vulnerables amb prioritat a l'hora de vacunar.
Dels 2,5 milions de morts que ha causat aquesta pandèmia a nivell mundial, 2,2 milions s'han produït en països amb un alt nivell de sobrepès, tal com apunta l'informe que cita els Estats Units, Regne Unit, Itàlia o Portugal com alguns dels països que exemplifiquen aquesta tendència.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Per la seva banda, les majors taxes de mortalitat per cada 100.000 habitants es produeixen a Bèlgica (191,76) i Eslovènia (182,6), que tenen un percentatge de població amb sobrepès de 59,5% i 56,1% respectivament.
A l'altre extrem apareix Vietnam, el país del món amb menor percentatge de població amb sobrepès (un 18,5%) i el segon amb menor taxa de mortalitat per Covid (0,004 per cada 100.000 habitants). En l'estudi també apareix Estats Units: amb un 67.9% de població amb sobrepès, presenta 152,5 morts per Covid per 100.000 habitants. Espanya, amb un 53% de població per sobre del seu pes adequat, segons dades del ministeri de Sanitat, presenta una taxa de 148 morts.
Sumat a tot l'anterior hi hauria la constatació que les vacunes poden ser menys efectives entre la població amb sobrepès, com han certificat investigadors italians. L'Organització Mundial de la Salut ja ho ha advertit en reiterades ocasions per conscienciar tothom i que s'intenti solucionar la situació. «La relació entre taxes d'obesitat i mortalitat per Covid està clara i demostrada», ha manifestat el seu director general Tedros Adhanom Ghebreyesus. El sobrepès, per darrere de l'edat, seria el factor més determinant en la letalitat del virus. A més, a ells s'afegeixen tres punts més, que disparen el risc: hipertensió, patologies cardíaques i diabetis.
Una tendència global
Els experts encarregats de l'estudi consideren que invertir en polítiques de salut pública encaminades a frenar l'obesitat és una fórmula essencial per evitar futures pandèmies o infeccions que tinguin desencadenants tan devastadors com la Covid. «Ens vam quedar sorpresos en constatar la relació tan directa entre la proporció de població amb sobrepès en els països i la mort d'adults per Covid», afirma el doctor Lobstein.
«Sabíem que el problema afectava determinats països, però ens va sorprendre que fos una pauta global», afegeix. Aquesta tendència té dues excepcions: Nova Zelanda i Islàndia, dos països que van desenvolupar estratègies primerenques per a la protecció a la població més vulnerable.
Finalment, dades publicades pel diari britànic 'The Guardian' sostenen que a les UCI hospitalàries del Regne Unit, un país amb un 64% d'adults amb sobrepès, hi havia un 20% de pacients Covid amb pes normal, un 32% amb sobrepès i un 48% d'obesos. En canvi, a les UCI dels Estats Units, on un 68% de la seva població adulta pateix sobrepès, el 12% dels pacients ingressats tenia pes normal, el 24% tenia sobrepès i el 64% eren obesos.