Mentre a Catalunya les forces independentistes presenten al Parlament una proposta d'amnistia simbòlica i sense cap efecte jurídic, des del govern espanyol s'està avançant en les dues vies que podrien comportar la sortida dels presos de l'1-O de les presons de Lledoners, Wad-Ras i el Puig de les Basses, on estan tancats des de fa anys. Es tracta de la reforma del Codi Penal per rebaixar les penes pel delicte de sedició i de la via dels indults demanats per als nou empresonats a causa del procés independentista.
Els indults ja han iniciat la seva tramitació al Tribunal Suprem
A finals del mes de setembre, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va anunciar que des del govern espanyol es donava inici als tràmits sobre les peticions d'indults presentades. Setmanes més tard, sense cap altra informació de caire oficial, 'Economía Digital' explica aquest dijous, 10 de desembre, que el Tribunal Suprem ja ha iniciat la tramitació d'aquesta qüestió i que ja ha demanat a la Fiscalia un informe amb la seva opinió sobre la possible concessió, o no, d'aquesta mesura de gràcia.
Un cop rebuts els informes de la Fiscalia i de l'Advocacia General de l'Estat, el Tribunal Suprem haurà d'elaborar el seu propi informe sobre els indults. Tots ells són de caràcter no-vinculant i acabaran a la taula del Consell de Ministres, que és on es prendrà la decisió final.
Sánchez defensa la tramitació dels indults en una entrevista a Telecinco
En una entrevista emesa a Telecinco aquest dimecres, 10 de desembre, a la nit, Pedro Sánchez ha defensat l'obligació del seu executiu de tramitar els indults als presos independentistes. «El deure del govern d'Espanya és tramitar aquests expedients, i si no ho féssim estaríem prevaricant». Preguntat per si els concedirà, ha afirmat que abans d'adoptar la decisió calen informes del Tribunal Suprem, de l'Advocat de l'Estat, de la Fiscalia i d'institucions penitenciàries «i quan passi tot aquest expedient arribarà a la taula del Consell de Ministres i serà aleshores quan respondré a la seva pregunta».