L'investigador català Antoni Trilla de peu, en una imatge de pla americà

El doctor Trilla, contundent: l'acusació que acaba de fer contra el govern

«Hi ha dades científiques que diuen que és suficient», ha afirmat

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que el govern espanyol ha volgut «cobrir-se les espatlles» amb la decisió de no endarrerir la segona dosis de la vacuna contra la covid-19. En declaracions a Catalunya Ràdio, el doctor afirma que la decisió presa aquest dimarts té una explicació «garantista» seguint les fitxes tècniques dels vaccins però ha assegurat que aquestes fitxes indiquen que hi ha un «interval» d'unes setmanes. «Hi ha dades científiques que diuen que és suficient», ha afirmat. Per tant, Trilla ha defensat que «hi havia un cert marge per allargar-ho» dins de les fitxes tècniques.

Trilla ha valorat que no s'ha decidit espaiar aquesta segona dosi «de moment», ja que ha recordat que les decisions poden canviar com ja ha passat anteriorment. En tot cas, però, ha afirmat que s'anirà «més a poc a poc» en arribar a més gent amb primera dosi però, per contra, qui rebi la segona estarà ja del tot immunitzat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Ha confiat també que no hi hagi polèmica amb la vacuna de Janssen, ja que ha insistit que els riscos de posar-se el vaccí són «d'una magnitud absolutament inferior» a contraure la covid-19.

Per últim, ha apuntat que les dades epidemiològiques tenen una tendència a l'estabilització i ha considerat que la decisió que ha de prendre el Govern sobre si modificar les actuals restriccions no són fàcils. Ha afegit que s'ha comprovat que si s'aflueixen les restriccions i no es prenen totes les mesures de seguretat els contagis poden pujar ja que encara no hi ha suficient grau d'immunització.

Argimon recorda que els beneficis de la vacuna superen «amplíssimament» els riscos

Per la seva banda, Josep Maria Argimon ha volgut recordar que el virus ha tingut més de 4.000 mutacions des que es va descobrir, tot i que hi ha «poques variants de preocupació», com poden ser la sud-africana o la britànica que han demostrat un contagi més ràpid i agressiu. Per la seva banda, el secretari de Salut Pública és un dels partidaris d’ampliar el període de temps entre les dosis de les vacunes per assegurar un major nombre de persones immunitzades. Així, ha expressat que «tant de bo» el Ministeri de Sanitat accepti la proposta de retardar la segona dosi, fet que per ara s’ha descartat de manera directa després que Carolina Darias afirmés que «no hi ha res a modificar» sobre el període de vacunació.

Aquest dimecres s’espera que el govern espanyol distribueixi 146.000 dosis de la vacuna de Janssen després que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) hagi confirmat que no suposa cap risc real per a la salut. En aquest sentit, Argimon es mostra alegre de l’arribada d’aquestes vacunes i recorda que el benefici supera «amplíssimament» el possible risc i efectes secundaris greus. D’igual manera, es mostra partidari de retardar la segona dosi perquè assegura que després de la primera ja es redueix el risc d’infecció, les possibilitats de desenvolupar un quadre greu o, sobretot, la mortalitat de l’infectat.