Trilla ho reconeix: l'espai on el risc de coronavirus és més «baix»

Creu que s'ha actuat «amb més rapidesa» a Barcelona i destaca la importància d'aquesta setmana

El doctor Antoni Trilla en arxiu
Trilla afirma que la situació de la pandèmia podria estabilitzar-se a Catalunya | ACN

Antoni Trilla, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, ha afirmat que el risc de transmissió és «baix» als espectacles culturals a l'aire lliure i on es compleixen les mesures de seguretat.

Ho ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio, i ha afegit que el risc de contagi és fins i tot «més controlat en un espai amb entrada ordenada com és el Grec que no pas en una platja, on depèn de cadascú mantenir o no la distància de seguretat». Tot i això, ha dit que «sempre hi haurà incoherències».

Trilla ha insistit que es va arribar tard a Lleida i L'Hospitalet però que s'ha actuat «amb més rapidesa» a Barcelona. Per això, ha confiat en contenir els brots, que les cadenes de contagi perdudes «siguin poques» i ha destacat la importància d'aquesta setmana.

Els espectacles a l'aire lliure no tindrien tant risc

El doctor ha posat en valor que si els espectacles es fan a l'aire lliure, la gent porta mascareta, es mantenen les distàncies i les entrades i sortides als recintes es fan sense aglomeracions «el risc de transmissió és baix». «Seria aplicable la mateixa filosofia al grec, que a les terrasses i les platges», ha manifestat. Tot i això, ha afegit que aquest risc «es podria descontrolar» si no es compleixen aquestes mesures i s'hi suma un espai tancat.

Amb tot, el doctor ha confiat que es puguin veure els efectes de les mesures restrictives a Barcelona en un termini d'entre cinc i set dies, per això ha apuntat que s'està en una situació de «calma tensa». Ha explicat que, per lògica, els casos han d'anar a l'alça durant aquesta setmana però ha afegit que si es mantenen «dins d'uns límits raonables» i els ciutadans actuen correctament, potser l'ascens «no és tan important com podria ser» i això evita mesures més dràstiques.

En aquest sentit, ha afirmat que el confinament perimetral de l'àrea de Barcelona és una mesura «que ha d'estar sobre la taula i està sobre la taula» però ha incidit que per arribar-hi «s'ha d'estar relativament segur». Per això, ha instat a esperar una setmana per veure l'evolució i poder prendre una decisió «amb una major calma».

Pel que fa a la situació dels hospitals catalans, ha explicat que els pacients que estan arribant «no tenen el mateix patró de gravetat» que durant la primera onada i que estan «preparats» per si el nombre de casos continua augmentant. «De moment estem afrontant bé la situació», ha declarat.


Comentaris

envia el comentari