La Covid-19 segueix sense donar treva. Sí, és totalment cert. Però també ho és que els avanços científics van cada dia més enllà i ens permeten ser moderadament optimistes avui dia. La batalla la podem guanyar. Les vacunes s'han convertit fins ara en el gran actiu de lluita contra el coronavirus; malgrat això, ara sembla que un altre invent 'salvador' s'obre pas: un fàrmac inhalador contra la Covid-19 que «cura la Covid-19 en 5 dies».
L'hospital Ichilov de Tel-Aviv ha emès un comunicat on es congratula de la troballa d'un nou tractament capaç, segons diuen, de curar al 96% dels malalts més greus de coronavirus. «Un total de 29 de 30 pacients en condició moderada i greu als qui se'ls va subministrar van rebre en alta després d'entre tres i cinc dies. El pacient 30 es va recuperar dies després», comenten. I qui està després del miracle? El doctor i professor Nadir Arber.
El '20 minutos', qui avança la notícia, explica: «Es tracta d'EXO-CD24, una fórmula innovadora basada en exosomes enriquits amb CD24, administrats per aspiració directa als pulmons per a erradicar la tempesta de citocines produïda com a resultat de la infecció de Covid-19». Inicialment el medicament es va dissenyar per a contrarestar els efectes del càncer d'ovaris, però ara a Israel semblen haver-li trobat una nova utilitat contra el coronavirus.
Els 5 dies clau
El fàrmac s'administra una vegada al dia durant cinc minuts en cinc dies a través de la inhalació, actuant directament en els pulmons. És aquí on el fàrmac actua, alliberant i reduint la quantitat de citocines que contreuen la Covid-19.
«Fins i tot si les vacunes compleixen la seva funció, fins i tot si no es produeixen noves mutacions, d'una forma o una altra, el coronavirus es quedarà amb nosaltres», indica el mateix Arber mentre justifica al fil de la qüestió: «Va portar aproximadament sis mesos des del moment en què es va concebre la idea i es va inventar la tecnologia fins que es va provar per primera vegada en éssers humans, en la primera fase clínica».
L'hospital Ichilov presentarà una sol·licitud al Comitè de Hèlsinki per a poder continuar realitzant estudis i proves que permetin anar més enllà amb aquesta nova troballa contra el coronavirus.