Sorprenent: Roben un fòssil al Pirineu català i acaben descobrint una nova espècie

Té una antiguitat de 71,5 milions d’anys i representa l’exemplar més antic descobert

Imatge il.lustrativa d'un fòssil de cocodril
El fòssil ha estat trobat a Coll de Nargó, a l'Alt Urgell | Arxiu
 
 

Un treball liderat per l'investigador Albert G. Sellés de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha descrit la nova espècie 'Ogresuchus furatus' a partir d'unes restes fòssils trobades a Coll de Nargó, a l'Alt Urgell. Es tracta d'un cocodril terrestre de mida relativament petita que s'hauria pogut alimentar de les cries dels dinosaures que ponien els ous en aquesta zona dels actuals Pirineus. Un dels aspectes més interessants de la recerca és que el fòssil té una antiguitat de 71,5 milions d'anys i representa l'exemplar més antic descobert. El fòssil va ser robat poc abans de la seva extracció l'any 2013 i recuperat en poques setmanes gràcies a la intervenció dels Mossos d'Esquadra.

Història i descripció del cocodril

L'article descriu 'l'Ogresuchus' com un animal força petit, de menys d'un metre de longitud. Les seves dents serrades i corbes, així com les seves potes gràcils, suggereixen que devia ser un depredador actiu i molt àgil, capaç de caçar preses petites. L'equip de recerca format per investigadors de l'ICP, del Museude la Conca Dellà, la Universidade da Coruña i la Universitat de Barcelona l'ha batejat com a 'Ogresuchus furatus', que significa 'el cocodril-ogre que va ser robat', en record al rocambolesc periple que va patir el fòssil quan va ser descobert a principis de juny del 2013.

La nit anterior a la data prevista per a la seva extracció, un desconegut va robar les restes de l'esquelet del jaciment del Mirador del Cretaci de Coll de Nargó, que van romandre en parador desconegut durant algunes setmanes. La intervenció de la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra va identificar l'espoliador i va recuperar el fòssil, que estava en un estat força precari de conservació.

L'esquelet parcial descriu la nova espècie 'Ogresuchus' i és un nou membre de la família dels sebècids, un grup de cocodrils terrestres molt abundants entre el Paleocè i el Miocè mitjà, fa entre 66 i 15 milions d'anys. «El més interessant de la recerca és que el fòssil té una antiguitat de 71,5 milions d'anys i representa l'exemplar més antic descobert. 'Ogresuchus' és 10 milions d'anys anterior a la resta de sebècid més antiga coneguda fins ara, de manera que la troballa ens obliga a redefinir la història evolutiva d'aquesta família», ha explicat el paleontòleg Albert G. Sellés que encapçala la recerca.

L'excepcional registre fòssil dels Pirineus catalans

Fa més de 66 milions d'anys els Pirineus actuals eren una plana de vegetació tropical, una zona d'aiguamolls salobres on vivien una gran diversitat de faunes entre les quals destacaven els dinosaures, titanosaures i els hadrosaures, així com nombroses espècies de cocodrils, tortugues, peixos, llangardaixos o granotes.


Comentaris

envia el comentari