Troben quantitats perilloses d’antibiòtics a centenars de rius de tot el món

Aquest alarmant estudi l’ha liderat la Universitat de York, al Regne Unit, i es basa en les dades extretes de 711 punts fluvials de 72 països, el 65% dels quals contenien antibiòtics

Imatge del riu Besòs al seu pas per Sant Adrià de Besòs
Imatge del riu Besòs al seu pas per Sant Adrià de Besòs | Arxiu

Un estudi liderat per la Universitat de York, al Regne Unit, conclou que els principals rius del món contenen perilloses quantitats d’antibiòtics, una dada molt alarmant per als ecosistemes i la salubritat de les aigües dolces. En concret, els investigadors van analitzar 711 punts fluvials de 72 països de tot el planeta, el 65% dels quals tenien concentracions d’antibiòtics.

Preocupa el fet que zones molt poblades, com ara Bangladesh, mostren les quantitats més elevades analitzades, amb més de 300 vegades la concentració d’antibiòtics considerada ‘segura’. En aquest cas, per exemple, els nivells de meronizadol eren especialment elevats, producte que s’utilitza per curar infeccions bacterianes. L’estudi va analitzar la presència de fins a 14 antibiòtics d’ús comú, com ara la trimetoprima o la ciproflaxacina.

Imatge del riu que passa per Bangladesh molt contaminat
Imatge del riu que passa per Bangladesh molt contaminat | Arxiu

 

L’Àfrica i l’Àsia, els continents més perjudicats

Els límits més elevats de concentracions d’antibiòtics en rius es van trobar a l’Àfrica i l’Àsia, especialment a Bangladesh, Kènia, Ghana, el Pakistan i Nigèria. Això es deu al fet que aquests països no tenen depuradores en condicions ni les tecnologies per eliminar la totalitat d’antibiòtics presents a les aigües. De fet, aquestes elevades quantitats es trobaven al costat de plantes de tractament d’aigua.

No obstant, Europa i Amèrica no es salven d’aquestes dades, ja que també s’hi ha trobat zones amb nivells elevats d’antibiòtics, cosa que converteix aquest problema en internacional. A Europa, la zona més contaminada per aquests medicaments es troba a Àustria, ja que les dades del Danubi superaven fins a 4 vegades els límits segurs. 

Els investigadors van enviar kits per prendre mostres a coneguts de tot el planeta per tal que prenguessin dades dels seus rius, les congelessin i les enviessin al Regne Unit. S’han analitzat mostres de rius tan coneguts com ara el Tàmesi, el Tíber, el Tigris, el Sena, en Danubi, el Mekong o el Chao Phraya.

Imatge del Tàmsi al seu pas per Londres, un dels rius analitzats
Imatge del Tàmesi al seu pas per Londres, un dels rius analitzats | Arxiu

 

La resistència dels bacteris, el principal problema

Segons els experts, aquesta presència tan elevada d’antibiòtics als rius de tot el planeta pot comportar una resistència cada cop més elevada dels bacteris a aquests fàrmacs, ja que s’està alterant l’ecosistema i la natura acaba assimilant els canvis per supervivència. Ara els investigadors intentaran saber quins efectes té aquesta contaminació sobre la flora i la fauna.

En aquest sentit, els experts asseguren que s’hauran de fer inversions per part de les institucions en infraestructures per tal de tractar correctament les aigües residuals, així com aplicar lleis més estrictes i netejar les zones més afectades per aquesta greu situació.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari