Localitzen a Barcelona gossos amb leptospirosi, una malaltia que pot infectar els humans

S'han detectat dos casos a la capital catalana, els primers afectats que es troben des de fa cinc anys

Gossos
Els gossos amb aquesta malaltia poden arribar a contagiar els humans | CatalunyaDiari.cat

Una greu malaltia detectada en dos gossos a Barcelona pot arribar a afectar els humans. Es tracta de leptospirosi, una malaltia rara que pot contagiar-se a les persones i que podria arribar a ser mortal si no es tractada des d’un principi.

Dos casos detectats a Barcelona

Es tracta d’una malaltia que no localitzava casos des de feia cinc anys. Precisament, s’han detectat dos a la zona de Montcada, a Barcelona, en els últims tres mesos. És per això que els veïns de la zona es troben en alerta, ja que es pot contaminar amb facilitat als humans i altres gossos poden arribar a desenvolupar símptomes.

La veterinària Isabel Martínez ha explicat al digital ‘El Caso’ com evitar aquesta malaltia i com s’és més propens a contagiar-se: «Els gossos més afectats són aquells que viuen en zones pantanoses, ja que estan més exposats a la malatia», afirma. El bacteri que provoca la leptospirosi es troba, principalment, a zones d’aigua estancada.

Es contagia a través de l’orina

La principal manera de contagiar-se és a través de l’orina, tot i que es pot arribar a agafar per altres secrecions contaminants: « És complicat, però pot passar: si un gos es contamina i està en contacte amb orina, i després llepa l'amo, aquest últim també es pot veure afectat per la leptospirosi» explica la professional.

Tot i que la possibilitat d’infectar-se pels humans és limitada, els gossos poden contagiar-se amb facilitat i suposa una malaltia amb un alt grau de mortalitat per ells. Tot i això, es pot evitar vacunant les nostres mascotes: «Cada any, els gossos han de passar pel veterinari», aconsella Martínez.

«Si la gent es consciencia es pot controlar la malaltia i evitar nous contagis», explica la veterinària. Si un gos contrau la malaltia i no la tracta, fet que suposarà que estigui malalt durant diversos dies o setmanes, els veterinaris avisaran els amos que «hi ha un brot actiu» i que passi per comprovar si ha estat infectat.

Pot arribar a ser mortal

La malaltia pot arribar a ser mortal si no es tracta, tant per gossos com per humans. Tot i això, la veterinària afirma que això és «altament improbable», ja que la presència dels símptomes necessita visita mèdica i podrien parar-la a temps. En quant als símptomes, la professional explica que «Parlem de signes semblants als que pateixen els mateixos gossos: febre, problemes renals, hepàtics, gastrointestinals....».

La veterinària també explica que «els últims estudis demostren» que la leptospirosi es tracta d’una malaltia incipient, i que les vacunes ataquen unes soques concretes, però n’hi ha d’altres a les quals no afecten.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari