Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de dues persones grans fent exercici.

Troben l'exercici que redueix en un 72% el risc de desenvolupar un càncer agressiu

Un estudi ha demostrat els beneficis que té fer aquest tipus d'exercici

Un nou gest rutinari podria allunyar-te del càncer. La pràctica d'exercici, juntament amb l'alimentació i altres hàbits saludables, constitueixen un pilar fonamental perquè el nostre cos estigui en les millors condicions.

Tot i això, la ciència ha anat un pas més enllà i ha descobert que aquest exercici podria ser útil per prevenir el càncer. Però compte, perquè estem parlant d'un dels càncers més agressius que hi ha.

Així pots disminuir el risc de patir un dels càncers més agressius

Els nostres hàbits i la nostra rutina poden determinar molts aspectes de la nostra vida, sobretot pel que fa a la salut. Per això, cal tenir en compte tots els factors ambientals i socials que ens envolten.

Imatge d'un metge auscultant el pit d'un home
El diagnòstic del càncer metastàtic és un dels més greus que existeix | Getty Images

En aquests darrers anys, el càncer ha estat (i és) una de les principals causes de mort a tot el món. De tots els diagnòstics, més de la meitat estan atribuïts als factors ambientals i al nostre estil de vida.

Per aquesta raó, allò que fem o deixem de fer pot ser determinant per a la nostra salut. I com a prova, diversos estudis científics han decidit posar el focus d'atenció en aquesta qüestió.

Que la pràctica d'exercici està estretament vinculada amb el nostre estat de salut és una cosa que no podem qüestionar. Tot i això, un estudi de la Universitat de Tel Aviv (Israel) ha volgut demostrar aquesta correlació amb un dels càncers més agressius que existeix: el metastàtic.

L'estudi que avala aquesta idea

Per això, l'estudi va combinar una sèrie de models de laboratori (estudis en rates) amb altres dades voluntàries d'origen humà. Aquests voluntaris, els quals eren sans, van haver de ser examinats dues vegades: abans i després de córrer.

Foto d'un metge apuntant en un full
Els investigadors van descobrir que l'activitat aeròbica és beneficiosa | GETTY IMAGES

La hipòtesi sobre la qual treballaven els investigadors era la correlació existent entre l'exercici aeròbic intens i el descens del risc de patir càncer metastàtic. Per a sorprendre'ls, tant les persones voluntàries com el model amb ratolins van donar resultats molt similars.

D'una banda, es va fer un seguiment a 3.000 individus durant 20 anys, i de l'altra, es va inocular el càncer als animals amb l'objectiu de contrastar els resultats, tumors metastàsics, concretament en tres zones: ganglis limfàtics, pulmons i fetge.

La resposta a aquest descens la podem trobar a l'augment de glucosa dels òrgans interns: en fer exercici aeròbic, es redueix la disponibilitat d'energia que el tumor necessitaria per fer metàstasi, assenyalava Carmit Levy, responsable de la investigació.

L'exercici com a forma de prevenció

Yftach Gepner, un dels autors de la investigació, assenyala el següent: «Els nostres resultats indiquen que, a diferència de l'exercici per cremar greix, que és relativament moderat, és una activitat aeròbica d'alta intensitat la que ajuda a la prevenció del càncer».

Una dona caminant.
Activitats com sortir a córrer o caminar poden resultar molt beneficioses | Getty Images

D'aquesta manera, fer exercicis aeròbics podria ser la millor arma per prevenir el desenvolupament d'un possible tumor. A més, avui dia podem trobar una gran varietat d'exercicis aeròbics.

Un molt complet i adaptable per a qualsevol franja és caminar. Tot i això, també podem optar per sortir a córrer, a nedar, a ballar o anar amb bicicleta. Actualment, també hi ha un altre tipus d'activitats aeròbiques que, a més, ens poden permetre sortir de casa i socialitzar amb els altres, com les classes de cardio, de spinning o de zumba.

«Si fins ara el missatge general al públic ha estat 'sigues actiu, sigues sa', ara podem explicar com l'activitat aeròbica pot maximitzar la prevenció dels tipus de càncer més agressius i metastàsics», assenyalen els autors de l'estudi.

Per això, sigui quina sigui l'activitat que realitzem, el que és important és tenir present que gràcies a ella estarem invertint en la nostra salut, i per tant, en el nostre benestar.