Quan estem prop de complir el primer any de la pandèmia provocada per la Covid-19, moltes coses han canviat en la recerca del SARS-CoV-2. En aquests llargs dotze mesos s'ha pogut arribar a la conclusió dels símptomes que el virus provoca a l'organisme. Símptomes que afecten el sistema respiratori, neurològic, digestiu o cutani.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Però ara, un estudi realitzat per l'Hospital Universitari La Paz a Madrid, ha informat sobre un altre símptoma que afecta directament la llengua i la mucosa oral que s'ha vist reflectit en diversos malalts de Covid-19
La boca sofreix els estralls del virus
La web 'Sciencedirecte' ha publicat el resultat d'aquest últim estudi iniciat el mes d'abril passat a l'hospital de campanya IFEMA, on es trobaven ingressats més de 600 pacients de Covid-19. 78 dels malalts presentaven afeccions a la mucosa oral, sent la més comuna la papilitis lingual transitòria anterior en forma d'O. A més també van ser freqüents l’estomatitis, aftosa, mucositis, inflamació de la llengua, sensació de cremor, entre altres. Gran part d'aquestes alteracions estaven íntimament lligades a la pèrdua del gust.
L'estudi sobre aquesta mena de símptomes no ha estat estudiat detingudament a causa de l'alt risc de contagi que comporta l'exploració: «Les manifestacions orals relacionades amb la malaltia per covid-19 han estat poc descrites, probablement pel temor al contagi durant l'exploració o l'escassetat d'equips de protecció durant la primera onada» expliquen els experts que han participat en l'estudi on també han col·laborat facultatius del Centre de Salut de Colmenarejo i el Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari de Móstoles.
Fins al moment, el símptoma més comú era la pèrdua del gust que, a vegades, també anava a aparellat a la pèrdua de l'olfacte. La boca seca «la causa de la qual pot ser la unió del virus als receptors ACE-2 de les glàndules salivessis, que provocaria la seva destrucció» també ha estat observat en persones afectades per la Covid-19.
La llengua augmenta la seva grandària
Fa mesos es va descobrir que el virus afecta la llengua de manera considerable. En aquest estudi, els investigadors van un pas més enllà i expliquen les transformacions que es produeixen en ella a conseqüència del Covid-19. «Hem trobat troballes que considerem característics en la llengua com és l'edema lingual, amb una característica indentació en els laterals de la llengua, per l'augment de la grandària de la mateixa i el frec amb les dents. I per la mateixa raó es produeix una inflamació de les papil·les anteriors que hem denominat papilitis lingual transitòria en forma d'O» expliquen.
En aquest sentit, els investigadors s'han referit a aquesta mena d'afecció com a 'llengua Covid': «La glositis amb depapilació en pegats -inflamació de la llengua-en un 3,9% dels pacients. Aquesta troballa ha estat reportada prèviament en algun cas aïllat, curiosament associat a boca urente -sensació de cremor-. Recentment s'ha denominat a aquesta mena de llengua 'llengua Covid': s'assembla a la llengua geogràfica però la seva incidència està augmentada en pacients Covid-19» sostenen.
L'halitosi
Moltes de les causes que provoquen un mal alè té a veure amb l'estat que presenti les nostres llengües. No obstant això, els investigadors han descobert que alguns pacients amb Covid-19 presenten un problema d’halitosi que abans no patien després d'haver contret la malaltia. El nivell de compostos de sulfur és clau per a esbrinar la causa de la halitosi.
Els sanitaris van comprovar que els malalts de coronavirus tenien el nivell de compostos de sulfur molt alts a conseqüència del virus, i que tornava a nivells normals després de superar la malaltia: «Això pot deure's a l'afectació directa de la mucosa oral pel SARS-CoV-2 o indirectament a la destrucció de glàndules salivessis i boca seca» expliquen els investigadors.
L'equip liderat per Almudena Nuño, assegura que només han pogut realitzar l'estudi en persones que han presentat pneumònia i que no s'ha investigat en casos asimptomàtics o amb un quadre clínic lleu. No obstant això, defensen la recerca afirmant que «existeixen lesions en la cavitat oral associades a la Covid-19» i que «poden ser la simptomatologia inicial de la malaltia».