Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge amb una imatge de fons de cotxes a la carretera i al capdavant una rodona vermella amb els intermitents i el logo de la DGT

El truc per detectar radars ocults de la DGT a carreteres espanyoles

Descobreix com identificar els radars ocults de la DGT a les carreteres i evitar sorpreses costoses

Les carreteres d'Espanya estan plenes de radars de la Direcció General de Trànsit (DGT). Amb més de 2.460 radars repartits per tot el país, la presència d'aquests aparells és una realitat que els conductors han de tenir en compte. D'aquests, 1.877 són fixos i 583 mòbils, cosa que fa que estiguin pràcticament a tot arreu.

Per evitar ser detectats fàcilment, la DGT ubica estratègicament els seus radars en punts que solen passar desapercebuts per als conductors. Aquests llocs inclouen pòrtics de carretera, sortides de túnels i vehicles de la Guàrdia Civil, entre d'altres. No obstant això, hi ha un truc senzill que pot ajudar els conductors a identificar la presència de radars als pòrtics de les carreteres.

Com identificar un radar ocult de la DGT en un pòrtic?

Un radar de tram de la DGT
Els famosos pòrtics on trobar els radars | Getty Images

Els pòrtics de les carreteres, aquests grans marcs que sovint sostenen senyals i pantalles informatives, poden amagar radars darrere dels panells. Els operaris de carreteres han compartit una pista valuosa: la clau és observar si hi ha una escaleta a les bigues verticals que sostenen l'estructura.

Aquestes escales permeten l'accés als operaris per fer el manteniment dels radars. Si veus una escala al pòrtic, és molt probable que hi hagi un radar de la DGT ocult darrere.

La DGT utilitza tant radars fixos com mòbils per ampliar la seva capacitat de detecció. Els radars fixos són els que se solen trobar als llocs més previsibles, com els pòrtics esmentats, i requereixen un manteniment regular.

D'altra banda, els radars amb mobilitat són més difícils de preveure. Aquests poden estar muntats en vehicles de la Guàrdia Civil o col·locats en trípodes, i es desplacen d'un lloc a l'altre.

Imatge de fons de diversos agents de la Guàrdia Civil de Trànsit en un control a la carretera amb cotxes aturats, i una altra imatge d'una furgoneta radar de la DGT amb un cercle que assenyala el conductor de la mateixa
Els radars mòbils, en canvi, són molt més difícils de detectar | Europa Press, X: @SocialDrive_es

Les multes per excedir els límits de velocitat varien segons la gravetat de la infracció. Poden anar des de 100 euros per a les sancions lleus fins a 200 euros per a les infraccions greus. Poden superar, fins i tot, els 500 euros en casos molt greus. Aquests càstigs de la DGT tenen com a objectiu dissuadir els conductors d'excedir els límits i promoure una conducció més segura.

La DGT continua millorant i actualitzant els mètodes per assegurar el compliment de les normes de trànsit. La col·locació de radars en punts estratègics i la seva ocultació darrere d'elements de la carretera com els pòrtics són tàctiques dissenyades per atrapar aquells que no respecten les normes.

És vital que els conductors es mantinguin informats sobre les ubicacions dels radars i les noves normatives. Això no només ajuda a evitar multes, sinó que també contribueix a una conducció més segura per a tothom. Estigues alerta i segueix els senyals a la carretera, i recorda, la seguretat és el més important.