Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola

El truc d'un expert per evitar els contagis: «Seria el millor»

Christian Drosten ha explicat quina és la millor manera d'actuar per evitar infectar

Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola
El truc d'un famós viròleg per evitar els contagis: «Seria el millor» | ACN

Segons l'Institut Robert Koch (RKI) de virologia, a Alemanya es van notificar diumenge passat 14.177 nous contagis per coronavirus. No obstant això, hi té lloc la peculiaritat que els diumenges i els dilluns el nombre de casos reportats sol ser més baix a causa de retards en la comunicació entre les oficines de sanitat i el RKI. Des que va esclatar l'epidèmia, en aquest país s'han registrat 532.930 contagis, 10.481 morts i s'ha estimat que 355.900 persones han aconseguit superar el virus. Els casos que actualment estan actius ascendeixen aproximadament a 162.062.

Fa unes setmanes, Christian Drosten ja va recalcar en una entrevista amb el diari 'Zeit Online' la importància d'«actuar aviat» amb el coronavirus i ho va exemplificar amb la situació que estan travessant Regne Unit, el sud de França i Madrid.

«Alemanya va prendre mesures una mica abans de primavera. El resultat és que hem tingut menys infeccions i morts», va assenyalar. No obstant això, ja va destacar llavors que el país germànic tan sols va uns passos per darrere d'Espanya, França i Anglaterra i que, per tant, no ha de relaxar-se.

La recomanació de Christian Drosten

En una entrevista al diari 'Neue Osnabrücker Zeitung', Christian Drosten, el viròleg més conegut d'Alemanya, ha compartit una recomanació sobre com hauríem d'actuar en plena pandèmia per evitar els contagis. «El millor seria que ens comportéssim com si estiguéssim contagiats i voldríem evitar la transmissió de la malaltia», ha assenyalat.

De la mateixa manera, també ha destacat que és possible «pensar a l'inrevés, que tots els altres estan contagiats i nosaltres intentem protegir-nos». «Segurament per Setmana Santa seguirem immersos en la pandèmia», ha recalcat, deixant clar que ell no espera que hi hagi una recuperació a curt termini. «Però és possible que per a l'estiu molts aspectes millorin en la nostra vida diària».

Noves mesures a Alemanya

Tal com succeeix amb la resta de països europeus, Alemanya està patint les conseqüències de la segona onada de la covid-19, i és per això que les autoritats germàniques estan prenent noves mesures restrictives. Durant quatre setmanes romandran tancats els bars, restaurants, cinemes, teatres i gimnasos. Els únics establiments que mantindran les seves portes obertes seran els col·legis i les guarderies.

«A les escoles hi ha mesures de prevenció més estrictes que, sumades a l'ús obligatori de mascaretes, ens donen l'esperança que es puguin evitar contagis», ha explicat Drosten, que creu que les noves restriccions a Alemanya són un encert per frenar l'expansió del virus. «Podríem fer tests amb més regularitat als grups de risc», ha destacat. El viròleg espera una millora de la situació gràcies als tests ràpids.

«A més, els tests ràpids no només permeten determinar si algú s'ha contagiat, sinó també si pot contagiar a altres. Això farà més fàcil la presa de decisions sobre quarantenes i prohibició de contactes».

L'única manera de poder celebrar Nadal

A més, va destacar que l'única manera que hi hauria per poder viure un Nadal tranquil i en família seria fent una quarantena en les dates prèvies a aquestes festes. «Així la gent evita el contacte social el més possible durant uns dies, idealment una setmana, abans de visitar les seves famílies o als seus avis».

Tot i això, ha advertit que no hi ha una seguretat total, ja que sempre hi ha «riscos residuals» i que cada un ha de considerar fins a quin punt vol arriscar-se. «Cada individu, per descomptat, ha de considerar com es pot implementar això en la seva vida quotidiana».