Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aldarulls a Barcelona

L'angoixant trucada dels guàrdies urbans durant els aldarulls: «Urgent, furgó cremant»

Els sindicats policials alcen la veu i s'uneixen a Catalunya en contra del «terrorisme urbà»

Aldarulls a Barcelona
Els sindicats policials alcen la veu i s'uneixen a Catalunya en contra del «terrorisme urbà»| ACN


Els aldarulls als carrers de Barcelona continuen concentrant l'atenció dels mitjans de comunicació. Que un dels manifestants incendiés una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a l'interior, que per sort va poder sortir del vehicle, ha estat la gota que ha fet vessar el got. Arran de l'incident, el Govern i l'Ajuntament de Barcelona s'han reunit per abordar aquesta violència i sindicats de cossos policials alcen la veu i s'uneixen per lluitar contra el que anomenen «terrorisme urbà».

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, recordava en aquest sentit que la noia italiana detinguda com a responsable dels fets podria ser jutjada per temptativa d'homicidi. El conseller informava a més, després de diversos escorcolls al Maresme aquest dilluns arran dels aldarulls de dissabte a Barcelona, que de les 14 persones detingudes, la meitat estaven vinculades al moviment anarquista, paraules que han generat forta polèmica a la xarxa. Segons Sàmper, està sent una tasca complexa trobar interlocutors que negociïn amb els cossos policials durant les protestes per evitar la violència.

I els cossos policials estan farts de la violència. Aquest dilluns, Antena 3 assegurava tenir la trucada d'auxili de la Guàrdia Urbana en el moment de l'atac al furgó policial, pel qual els Mossos han detingut vuit individus d'un grup violent i organitzat aquest dimarts. «Atenció, furgó cremant. Col·laboració. Urgent. Col·laboració. Està cremant», s'escoltaria en l'àudio en qüestió. Un moment de màxima tensió, que s'ha convertit en símbol del que es viu fa dies als carrers de Barcelona des de la detenció de Pablo Hasel i que indigna els sindicats policials.

Precisament a la mateixa cadena, Antena 3, s'entrevistava Eugenio Zambrano, secretari de l'Organització Sindical CSIF de la Guàrdia Urbana, que coneix personalment l'agent que va haver de sortir per potes de la furgoneta que cremava la nit de dissabte a Barcelona. «Aquesta situació obeeix a falta de suport institucional que tenim fa anys per part del Govern, que ens ha portat a perdre el principi de l'autoritat. Aquestes carències polítiques ens han portat a la situació actual on tots els poders públics estan alimentant aquesta barbàrie que hem de qualificar de terrorisme urbà», assenyalava Zambrano, sense oblidar-se de l'autocrítica. 

«Sembla que algú està buscant una mort»

«Va fallar el dispositiu policial. S'ha de fer una crítica constructiva. Mai s'hauria d'haver permès que aquesta massa violenta de terroristes aconseguís el seu objectiu, que era la comissaria de la Guàrdia Urbana. Sembla que algú està buscant, i són els propis poders públics, una mort. Si porta uniforme, doncs molt millor perquè així tot el món es quedarà més a gust», afegia, indignat. I coincideix amb la pregunta que la CCOO de Mossos dirigia també al Govern.

Barcelona «és ja una ciutat sense llei»

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) es personarà com a acusació particular contra els responsables de la crema d'una furgoneta de la Guàrdia Urbana a Barcelona. El sindicat, majoritari al cos, ha denunciat la «inacció» de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat en els aldarulls violents dels darrers dies. El CSIF ha assegurat que el dispositiu del passat dissabte «no va ser l'adequat» i s'haurien d'haver optat per la dissolució «molt abans» d'arribar a la comissaria. Ha lamentat que s'està donant «impunitat» als violents i ha assegurat que Barcelona «és ja una ciutat sense llei». A més, ha reclamat que s'apliquin criteris policials «i no els criteris polítics als quals estan sotmesos les policies catalanes».

Ha demanat també que es reconegui la Unitat de Reforç d'Emergència i Proximitat (UREP) del cos policial barceloní «com el que realment és, una unitat antidisturbis». Per això, han reclamat més recursos humans i materials, com pistoles tasser, armes llargues, esprai pebre i càmeres unipersonals, per fer front a uns atacs «cada cop més violents i habituals i que es preveu que continuïn», també per treballar «en igualtat de condicions» amb la resta de cossos policials.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]


El CSIF ha recriminat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, retallades pressupostàries i la «precarietat laboral» que ha portat a la Guàrdia Urbana. «Si hi hagués més policia i se'ls deixés treballar, no assistiríem a aquestes situacions que estem vivint. A Barcelona s'està permetent que es destrossi la ciutat i la falta de seguretat ciutadana creix cada dia», ha valorat el sindicat.

Els sindicats policials s'uneixen en la lluita

Per altra banda el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), que s'ha unit amb SAPOL per lluitar contra el que consideren també «terrorisme», ha presentat aquest dilluns una querella per temptativa d'homicidi contra els detinguts pels aldarulls de dissabte a Barcelona en la manifestació contra l'empresonament de Pablo Hasel, segons ha avançat 'Tot Barcelona' i ha confirmat el mateix sindicat a Twitter.

Els querellants posen l'èmfasi en l'incendi a una furgoneta de la Guàrdia Urbana quan hi havia un agent a dins, en un incident que no va comportar ferits. A banda de la temptativa d'homicidi, el sindicat també denuncia delictes d'incendi, atemptat contra l'autoritat, odi, desordres públics i organització criminal. A més, la formació entén que hi podria haver un delicte de terrorisme segons la jurisprudència de l'anomenada 'kale borroka'.