Una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona, en flames

Interior vincula l'anarquisme italià amb els greus aldarulls de Barcelona

Les últimes declaracions del conseller Sàmper han generat forta polèmica a les xarxes


La meitat dels detinguts dissabte a Barcelona pels aldarulls estan vinculats al moviment anarquista. Segons ha explicat el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, almenys 7 dels 14 detinguts dissabte passat se situen en aquest moviment, que ha tingut una «conducta violenta» durant les protestes proHasel. D'aquestes set persones, cinc són italianes, una francesa i una catalana.

Segons el conseller, hi ha «moltíssima gent de diferents grups» entre els convocants i els participants en les manifestacions dels darrers dies, però un d'aquests que ha destacat és el de persones que provenen de l'estranger. Amb tot, que  els manifestants siguin tan heterogenis, segons el conseller, dificulta la tasca dels Mossos, que no trobaria interlocutors durant les protestes amb qui poder negociar per evitar violència.

Sàmper ho ha dit en el marc d'una roda de premsa aquest dilluns, després de reunir-se amb l'Ajuntament de Barcelona, i de transcendir que hi ha hagut noves detencions al Maresme vinculades als aldarulls de dissabte, concretament a Mataró i a Canet de Mar. El conseller confirma també que la situació és molt complexa, que els grups estan molt ben organitzats i que la tecnologia ajuda que la capacitat de convocatòria sigui més alta i ràpida.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.


Recordem que els aldarulls de dissabte van acabar amb una furgoneta de la Guàrdia Urbana cremada i que dins del vehicle hi havia un agent, que va poder sortir sense prendre cap mal. Es va detenir una noia italiana com a responsable de l'incident, que va acabar de fer saltar les alarmes a Catalunya, ja enceses fa dies arran dels diaris aldarulls als carrers. El conseller recordava a més aquest dilluns que es podria acusar la detinguda de temptativa d'homicidi, tenint en compte que si el vehicle hagués explotat, es podria haver hagut de lamentar una mort, tot i que recorda que el delicte que se li atribueixi depèn de la fiscalia.
 

Les reaccions a la xarxa: indignació i humor

El cert és que la nova informació sobre la vinculació de grups anarquistes com el dels italians en les convocatòries i la violència ha generat tota mena de reaccions a la xarxa. Abunden, però, els usuaris que creuen que el Govern torna a explicar de nou el mateix 'conte' per evitar reconèixer que molts ciutadans estan farts de tot, i els qui veuen les accions violentes d'aquests manifestants com una estratègia encoberta del CNI i el govern espanyol.

Alguns celebren que s'enxampi aquells que converteixen manifestacions pacífiques en escenaris de foc, pedres i barricades, i altres s'ho agafen amb humor i veuen en els anarquistes italians possibles assessors culinaris per fer una bona carbonara. El que està clar és que la detenció de Pablo Hasel era només el començament d'una onada de tensió i protestes que continuen posant el Govern català i els cossos de seguretat entre les cordes.