Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Vladímir Putin i un bombardeig a Ucraïna

La trucada que acaba de fer Vladímir Putin i que pot canviar la guerra

Rússia hauria reclamat equipament militar a un país

Vladímir Putin està disposat a arribar find les darreres conseqüències per aconseguir el seu objectiu de neutralitzar Ucraïna. Ara, però, la intenció del mandatari rus és demanar ajut a algun país aliat.

Segons sembla, Rússia s'hauria posat en contacte amb la Xina perquè li facilités equipament militar. Així ho desvetllen mitjans com el 'Washington Post' i el 'Financial Times'. Cal dir que des de Pequín encara no han condemnat l'atac i a l'Assemblea de l'ONU es van abstenir de condemnar la invasió.

En tot cas, sempre han defensat una solució negociada entre Putin i Ucraïna. La premsa nord-americana destaca que des que va esclatar la guerra fa gairebé tres setmanes han reclamat a la Xina tant material militar com «un altre tipus d'ajuda».

Rússia aixeca el telèfon vermell: demana ajuda al seu gran aliat

Així doncs, els Estats Units han donat la veu d'alarma davant de la gravetat de la situació. Principalment perquè sospiten que Pequín podria acceptar aquestes peticions que els arriben des del Kremlin.

Tal com expliquen funcionaris nord-americans, els russos s'estarien quedant sense algunes armes, tot i que des de l'Executiu de Joe Biden han preferit guardar silenci. El portaveu de l'ambaixada xinesa a Washington, Liu Pengyu, va assegurar que no tenia coneixement de cap sol·licitud d'ajuda militar al seu país.

Tot això passava abans que l'assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units es reuneixi amb màxim diplomàtic de la Xina. Serà una trobada aquest dilluns, a Roma. Encara que abans d'abandonar el país, Jake Sullivan, va voler enviar una advertència al país asiàtic.

Imatge de Putin.
Vladímir Putin veu com a Rússia se li comencen a esgotar les armes en aquesta guerra contra Ucraïna | Europa Press

Va fer una crida perquè no tractessin de «treure de dificultats» a Vladímir Putin. Així, va explicar que «ens assegurarem que ni la Xina ni ningú més pugui compensar Rússia per aquestes pèrdues».

La postura dels xinesos en aquest conflicte ha estat, de moment, neutral. No han volgut condemnar els atacs, intentant romandre en un segon pla, però sempre a l'expectativa.

Fonts de l'ambaixada xinesa als Estats Units asseguren que la prioritat del país és que la situació no vagi més. Assenyalen que «la situació actual a Ucraïna és realment desconcertant», i el que és important en aquests instants és «evitar que la tensa situació s'intensifiqui o se surti de control».

En tot aquest conflicte, Biden també exercirà una tasca destacada. I és que a la reunió que mantindrà Sullivan amb el diplomàtic xinès l'avisarà dels càstigs econòmics als quals podrien enfrontar-se per aliar-se amb Rússia.

També van deixar clar que en el cas que els atacs de Rússia arribin al territori de l'OTAN, aquesta respondrà «amb tota la seva força». En una entrevista amb la 'CNN', el mandatari nord-americà va confirmar que estan molt pendents de tots els moviments que realitzen els dos països.

Imatge de la dona embarassada que va ser ferida durant el bombardeig a l'hospital matern de Mariúpol
El conflicte iniciat per Putin s'ha cobrat milers de víctimes | GTRES

Donar suport a Vladímir Putin també tindrà un càstig dur

Llavors, a Putin li podria sortir un aliat en aquesta guerra. De moment ja ha tocat la porta de la Xina, que encara no ha donat resposta a la petició de donar-los material militar.

«Estem informant directament i en privat Beijing que hi haurà conseqüència si hi ha esforços per donar suport a Rússia», va apuntar l'assessor nord-americà. Al marge d'això, el suport asiàtic podria fer trontollar el món.

És el territori que més exporta, el gran soci comercial de la Unió Europea i el venedor d'articles més gran als Estats Units. De col·laborar amb Rússia, les conseqüències que patiria la Xina es deixarien notar molt a occident.

Vladímir Putin sembla desesperat a la recerca de col·laboradors i no és descartable que els xinesos s'acabin posicionant del seu costat. Així que, en els propers dies hi haurà noves notícies sobre això.