Imatge d'una aula buida amb cadires.

Tot el que has de saber sobre la vaga a les escoles d'aquesta setmana a Catalunya

La vaga escolar està convocada pels dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març

El curs escolar vinent, 2022-2023, vindrà marcat per diversos canvis a les escoles i instituts catalans. Una de les modificacions més destacables és l'avançament de l'inici de les classes. 

Fins al moment, els centres educatius obrien les portes a l'alumnat la segona setmana de setembre. Normalment els dies 12 i 13, dies després de la Diada Nacional de Catalunya.

En canvi, de cara al curs que ve, està previst que les classes comencin una setmana abans del que és habitual. El dilluns 5 de setembre per als alumnes d'educació infantil i primària i, en el cas dels cursos de l'ESO, batxillerat i formació professional, el dimecres 7 de setembre.

Gran part del personal docent ha mostrat el seu desacord davant d'aquestes noves mesures. Per aquest motiu, hi ha una vaga escolar convocada per als pròxims dies.

Serveis mínims per la vaga a les escoles i instituts

El Departament d'Empresa i Treball ha dictat els serveis mínims per als sis dies de vaga d'educació convocats pels dies 15, 16, 17, 29 i 30 d'aquest mes de març per tots els sindicats educatius contra l'avançament del calendari escolar previst per al curs que ve i altres qüestions de la gestió del govern.

En els propers dies, per garantir una certa activitat als centres educatius, hi ha fixat un docent per cada tres aules en les etapes d'infantil, primària i secundària (de 3 a 16 anys). 

En els centres d'educació especial i les llars d'infants hi haurà d'haver el 50% de la plantilla treballant. 

Referent al servei de menjador, per als alumnes que s'hi quedin, al servei d'acollida, les activitats extraescolars que es duguin a terme al centre i l'atenció a l'alumnat amb necessitats especials, hauran d'estar al seu lloc de treball la meitat dels treballadors.

En últim lloc, hi haurà d'haver una persona de l'equip directiu per cada centre, que podrà ser el director, el coordinador pedagògic, el cap d'estudis o el secretari. En el cas de les escoles bressol, haurà de treballar un membre del claustre.

Més vagues en l'àmbit educatiu 

Són diverses les vagues convocades en el marc educatiu aquest mes de març.

D'una banda, hi ha la dels dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març a l'escola pública, a la qual s'ha sumat també la concertada els primers dos dies.

El lleure educatiu farà vaga, també, el primer dia i, a més, hi ha una aturada convocada per al 23 de març.