Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.

Truquen del teu banc i et buiden el compte: alerten de l'engany amb què t'estafen

Es fan passar pel teu banc per robar-te les dades i els diners

Les autoritats alerten un nou tipus d'estafa. Els delinqüents es fan passar per treballadors del banc i contacten per telèfon amb les víctimes perquè se'ls faciliti una sèrie de dades. D'aquesta manera ho tindrien més senzill per assolir el seu objectiu de robar-los els diners.

És clar que els estafadors cada vegada utilitzen mètodes més sofisticats per apropiar-se del que és aliè. En qualsevol cas, al marge del sistema emprat, gairebé sempre solen assolir el seu objectiu. Recentment es coneixia la detenció de quatre persones que van estafar més de 200.000 euros a través d'aquest procediment; en total van acumular 60 delictes.

Com aconsegueixen robar-nos els diners amb una simple trucada?

Els delinqüents no tenen inconvenient a relacionar-se amb les pròpies víctimes. En primer lloc es detecta un clar cas de smishing, on es porta a terme un enviament massiu de missatges de text. Els fan creure que es tracta d'un missatge del banc i se'ls envia un enllaç fals simulant que és la banca en línia.

Les víctimes acaben aportant les dades pensant que es troben en una plataforma real de l'entitat. D'aquesta manera tan senzilla, els estafadors disposaran d'aquest contingut de gran valor. En qualsevol cas, no sempre en aquesta primera fase reuneixen tota la informació que necessiten per buidar els comptes.

Foto d'una persona fent servir un telèfon mòbil.
Els bancs no truquen als seus clients per obtenir dades privades | Canva

La majoria dels bancs fixen un mecanisme de doble verificació per evitar aquest tipus de estafes. Per tant, remeten una sèrie de codis als telèfons mòbils que només arribaran als propietaris de la línia. En vista d'això es veuen obligats a fer un pas més en la seva estratègia.

Els delinqüents es posaran en contacte telefònic amb les presumptes víctimes fent-se passar per agents del banc. Se'ls adverteix que estan sent víctimes d'una sèrie de cobraments fraudulents.

I perquè no es tornin a repetir els aconsellen que els facilitin una sèrie de dades. Amb tota aquesta informació, els estafadors ja tindran el camí lliure per actuar sobre els comptes de la víctima. Actuaran amb rapidesa per saquejar-les el més aviat possible.

Detalls que et poden fer sospitar

Les autoritats adverteixen que has de desconfiar de les trucades inesperades per part de l'entitat financera. Sobretot quan et reclamin dades una mica delicades com contrasenyes, signatura electrònica o codis de confirmació que t'arribin per SMS.

A cap banc et demanaran aquest contingut, es tracten de detalls molt confidencials. Si teniu cap dubte, el millor és que us desplaceu fins a l'oficina més propera o contacteu amb el vostre gestor de confiança. Només així podràs aclarir l'assumpte, i possiblement descobreixis que es tracta d'un engany.

Mòbil
Desconfia de telèfons desconeguts o amb prefixos estranys | GETTY IMAGES

Si rebeu una trucada d'aquestes característiques, posa't a la defensiva i sospita. No donis cap dada bancària ni personal. És important que prenguis les regnes de la situació i els pengis la trucada per contactar amb el número telefònic del banc immediatament.

Així podràs saber si ens trobem davant d'una comunicació real o no.

Recomanacions per no caure al parany

Des de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta ofereixen una sèrie de consells perquè no ens estafin i ens buidin els comptes. En primer lloc, proposen que es verifiqui la identitat del remitent. Posa't en alerta si es tracta d'un nombre desconegut o amb un prefix una mica estrany.

Els delinqüents solen fer ús dels enllaços fraudulents a través de correu electrònic i missatges de text. En cap moment cal clicar-hi i procedirem a eliminar-los. De la mateixa manera, tampoc no cal facilitar-los dades personals, i és que, per telèfon, cal desconfiar sempre de la persona que està a l'altra banda.