Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a la mà i un portàtil i una altra imatge d'un agent de la Guàrdia Civil d'esquena

Si et truquen des d'aquest prefix no ho agafis: és una estafa

La Guàrdia Civil ha compartit diversos prefixos que cal conèixer per no caure a les noves estafes telefòniques

Les estafes en línia o telefòniques estan en boca de tots. La Guàrdia Civil no deixa de fer advertiments segons va descobrint les noves estafes que afecten els usuaris.

Una de les estafes més recents i perilloses involucra trucades de números amb prefixos desconeguts. Si respons a una trucada d'aquest tipus, podries estar caient en un parany que podria costar-te molts diners.

Així funciona aquesta estafa telefònica

L'estafa del prefix és simple però efectiva. Els estafadors utilitzen números amb prefixos internacionals o desconeguts per fer trucades a les seves víctimes.

Mans d'un home amb camisa texana fent servir un telèfon tàctil
L'objectiu és que tornis la trucada per cobrar-te una tarifa elevada | Getty Images

Quan la persona respon, se li cobra una tarifa elevada per la trucada. En alguns casos, els estafadors fins i tot aconsegueixen accedir a informació personal o financera durant la conversa.

L'objectiu principal és que la víctima torni la trucada al número desconegut. En fer-ho, s'activa una tarifa premium que pot resultar en càrrecs exorbitants a la factura telefònica. Aquesta estafa és especialment perillosa perquè els números utilitzats solen semblar legítims a primera vista.

Aquests són els prefixos a evitar segons la Guàrdia Civil

És crucial estar atent als prefixos de les trucades entrants. Alguns dels prefixos més comuns utilitzats en aquestes estafes inclouen:

+225 (Costa d'Ivori)

+233 (Ghana)

+234 (Nigèria)

+355 (Albània)

Una persona utilitzant un mòbil
Si la trucada prové d'aquests prefixos mai truquis | PixaBay

Consells per protegir-vos de l'estafa del prefix

Si veieu algun d'aquests prefixos en una trucada entrant, la Guàrdia Civil indica que és millor no respondre i bloquejar el número immediatament. A més, pots seguir aquests consells:

  • No respondre a números desconeguts: si no reconeixes el número, és millor no contestar. Si sou una trucada important, la persona deixarà un missatge de veu o us enviarà un missatge de text.
  • Bloquejar números sospitosos: utilitza les funcions de bloqueig del teu telèfon per evitar rebre trucades de números sospitosos en el futur.
  • Verificar el prefix: abans de tornar una trucada, verifica el prefix a internet. Assegureu-vos que no és un país conegut per estafes telefòniques.
  • Informar el teu operador: si reps una trucada sospitosa, informa el teu operador telefònic. Ells poden prendre mesures addicionals per protegir-te.
  • Utilitzar aplicacions de seguretat: hi ha aplicacions que us poden ajudar a identificar i bloquejar trucades de números sospitosos. Algunes de les més populars inclouen Truecaller i Hiya.