El TSJC declara nul l'impost de les begudes ensucrades

La Generalitat va prescindir dels tràmits de consulta, audiència i informació pública per aprovar el decret

Després de dos anys en vigor, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declara nul l'impost sobre les begudes ensucrades decretat per la Generalitat. L'ens judicial ha admès el recurs d'algunes associacions de distribució, comerç i alimentació per falta dels tràmits de consulta, audiència i informació pública necessaris per aprovar el decret.

Com que es tractava d'un impost de nova creació, els tràmits dels quals va prescindir la Generalitat eren d'especial importància, pel que el decret és nul de ple dret. Malgrat això, es pot fer un recurs a la sentència dictada  a l'impost de les begudes ensucrades. Ara per ara, amb l'impost tombat, el preu de begudes com refrescos, sucs, begudes vegetals, tes i cafès hauria de reduir-se.

El decret segueix les recomanacions de l'OMS pel que fa al consum de sucre

La part demandant està formada per empreses patronals del sector com l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB), l'Associació Espanyola de Codificació Comercial (AECOC) o l'Associació Empresarial de Marques de Restauració (PROMARCA). El decret, però, es va crear seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que vol reduir el consum de sucre de la població.

L'impost es va fer efectiu a partir del dilluns 1 de maig del 2017, que aplicava 0,08 cèntims per litre a les begudes amb entre 5 i 8 grams de sucre cada 100 ml i amb 0,12 cèntims les que sobrepassessin els 8 grams. Aquesta taxa va suposar una recaptació de 41 milions d'euros l'any 2018 i pretenia desincentivar el consum de begudes ensucrades.

També et pot interessar...