Imatge d'una classe en una escola amb una nena aixecant la mà

Nova decisió del TSJC: estableix el 25% de castellà en una altra escola catalana

El tribunal estima parcialment el recurs de la família d'un alumne de l'Escola Vora del Mar de Cubelles

Nova decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el castellà a l'escola. El TSJC ha estimat parcialment el recurs presentat per una família de l'escola Vora del Mar de Cubelles (Garraf) i ha establert un 25% de l'ensenyament en castellà en un dels cursos. Així mateix, el tribunal ha anul·lat el projecte lingüístic vigent del centre «atès que no contempla el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial conjuntament amb el català».

En la sentència, el TSJC reconeix el dret de l'escolar a rebre, durant l'ensenyament obligatori i en els grups dels quals formi part, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular en proporció raonable, que queda fixada en el 25%. La decisió és similar a la seguida pel tribunal en ocasions anteriors, la darrera d'elles a Canet de Mar.

La família demanava una educació equivalent entre català i castellà

La primera petició de la família al Departament d'Educació es va fer el novembre del 2019, però aquesta va ser desestimada. Davant això, el 14 de juliol d'enguany, van presentar una demanda judicial en què reclamaven el dret del seu fill a ser escolaritzat en català i castellà en proporció equivalent. En aquest sentit, afegit que si s'acreditaven circumstàncies sociolingüístiques en favor del català, s'establís una presència mínima del 25% de castellà.

Així mateix, la demanda de la família també demanava la nul·litat del projecte lingüístic de l'escola, posant com a exemple la decisió que es van prendre en relació amb un centre educatiu de Llagostera. En aquell cas, el TSJC va anul·lar el projecte lingüístic del centre «per no ser conforme a dret».

L'escola haurà de fer en castellà una assignatura no lingüística de caràcter troncal

En l'escrit, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha recordat que anteriorment ja s'ha pronunciat per demandes similars. En aquest sentit, com ha fet en anteriors ocasions, la sala ha estimat parcialment el recurs presentat per la família.

Així, segons ha decidit el tribunal, s'haurà d'impartir en castellà, a més de la matèria lingüística corresponent al seu aprenentatge, com a mínim una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga.