Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Pugen a 1.200 els morts pel terratrèmol i el tsunami a Indonèsia

El mar va engolir la terra a l’illa de Cèlebes després de registrar un intens sisme de 7,5 graus que va causar greus destrosses i hi ha molts desapareguts
Primeres imatges del tsunami
Primeres imatges del tsunami | Abdullah Uçak

 

Les autoritats d'Indonèsia ha augmentat de forma alarmant la xifra de  morts a causa del fort terratrèmol, les seves rèpliques i el posterior tsunami del passat divendres a l'illa de Cèlebes, al nord del país. Fins ara, ja s'han contabilitzat més de 1.200 morts,  superant de molt les 844 víctimes que es coneixien fins ara, però, segons informen les mateixes autoritats, es tem quehi hagi milers de víctimes una vegada es coneguin els danys a les zones incomunicades. 

A més, hi ha centenars de ferits i molts desplaçats, mentre que la xifra de desapareguts és incalculable, ja que hi ha moltes zones remotes en les quals encara no s'hi ha pogut accedir, cosa que fa témer un nombre de víctimes molt superior. 

Ahi divendres, la natura va tornar a castigar durament Indonèsia amb un nou desastre. Després dels greus terratrèmols de l’estiu a la turística illa de Lombok on van morir més de 500 persones, ara li ha tocat el rebre a l’illa de Cèlebes  d'aquest país del sud-est asiàtic. Aquest divendres s’hi ha registrat un potent terratrèmol de 7,5 graus a l’escala de Richter, que ha provocat un greu tsunami que ha engolit part de la costa causant nombrosos desapareguts.

Els serveis d’emergències continuen treballant a la zona i tenen el suport de l'exèrcit, que ha desplaçat diverses tropes a la zona per ajudar a les tasques de rescat, mentre que el país ha demanat ajuda internacional  per fer front al desastre.. Es creu que hi ha  «diverses víctimes» sobretot a causa de l'ensorrament d'edificis i habitatges degut al terratrèmol. 

El tsunami ha deixat imatges de devastació a Indonèsia
El tsunami ha deixat imatges de devastació a Indonèsia | AP

 

Els fets van tenir lloc poc després de les 12 del migdia hora de Catalunya, quan a Indonèsia eren les 18:00h, i el fort terratrèmol va començar a fer tremolar tota l’illa amb epicentre a 10 quilòmetres de profunditat i a uns 78 quilòmetres al nord de la ciutat de Palu, capital de la provincia de Cèlebes Central i on hi viuen més de 350.000 habitants. 

Aquesta ciutat va ser la més afectada pel terratrèmol i el tsunami,  i 700 de les 1.200 víctimes conegudes fins ara han estat localitzades a barri de Petobo de Palu.  També ha patit greus conseqüències  la regió de Donggala.  En total, en aquesta zona hi viuen unes 600.000 persones. 

El sisme ha afectat també la capital de l’illa, Makassar, causant escenes de pànic entre els habitants que han sortit corrents al carrer. Seguidament, es va activar l’alerta per un tsunami que va acabar arribant a la ciutat de Palu, a la costa oest de l’illa. Aquestes són les imatges impactants del tsunami:

Onades de fins a 2 metres que s’ho han endut tot

Un cop ha arribat el tsunami, l’aigua ha entrar de mar cap a terra amb onades de fins a 2 metres d’altura, enduent-se tot el que trobava pel seu camí i davant de la mirada impotent de la gent. Així ho han informat les autoritats, que prèviament havien demanat a la ciutadania que es situés en zones segures.

Les rèpliques estan sent constants a la zona i s’han registrat sismes de fins a 5 graus. A més del potent terratrèmol, unes hores abans se n’havia registrat un altre que ha causat almenys un mort i una desena de ferits.