Pla general de les obres de Glòries des del nou mirador, el 7 de gener del 2019.

El túnel de la plaça de les Glòries de Barcelona entrarà en funcionament al novembre

Tot i això, s'estrenarà en un únic sentit a partir de setembre

El túnel de la plaça de les Glòries de Barcelona s’estrenarà al setembre en sentit sortida de la ciutat i a finals de novembre en tots dos sentits, segons ha anunciat la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. La Comissió de Govern ha donat llum verda al pla que desenvolupa urbanísticament l’espai de la plaça de les Glòries situat entre els carrers de Castillejos, Badajoz-Independència, Consell de Cent i el parc de la Canòpia. El document ordena els usos de tot aquest àmbit i hi situa els equipaments públics, habitatges i el verd, i s’ubicaran en tres edificis nous que també acolliran comerços i serveis.

El pla redefineix la imatge urbana de l’àmbit, de 42.369 m2, per integrar-hi el nou parc de la Canòpia i els nous edificis i usos. Tot plegat, garantint una transició adequada entre el teixit de l’Eixample que envolta la plaça i el nou parc, segons ha dit Sanz

Es planegen construir 562 habitatges

Pel que fa als equipaments, dins l’àmbit hi ha l’Escola Encants i l’Escola Bressol Leonor Serrano, que mantenen la seva ubicació. A partir de les aportacions rebudes en el procés d’informació pública s’ha decidit incorporar el CEIP Gaia a l’antiga fàbrica de paraigües del carrer del Dos de Maig. Aquest centre ara està ubicat provisionalment als antics mòduls prefabricats de l’Escola Encants, i amb el Consorci d’Educació de Barcelona s’ha avaluat que el programa funcional encaixa bé a l’antiga fàbrica i hi ha la superfície de pati necessària. A més, es mantindran els elements constructius i tradicionals fabrils d’interès de l’edifici.

S’hi faran 562 habitatges, dels quals el 35% seran protegits. Se situaran en tres edificis nous que es construiran als fronts del carrer de Consell de Cent, Castillejos i l’avinguda Diagonal, i que també acolliran comerç i serveis a les plantes baixes i planta primera per donar continuïtat als usos de l’entorn i garantir l’habitatge com a ús principal.

El sostre edificable serà de 50.000 m2, dels quals 45.000 es destinaran a habitatge i 5.000, a comerços i les activitats econòmiques. Pel que fa a la volumetria s’ha allunyat els edificis més alts dels equipaments educatius previstos per generar un espai lliure de més qualitat i un millor assolellament dels centres. Sanz ha dit que no es faran edificis molt alts. «Queda descartat, i el màxim serà planta baixa més onze», ha dit.

Sanz ha destacat que les obres del túnel van a «bon ritme» malgrat la «situació complicada» en el context de la pandèmia. En aquest sentit, s’està executant l’obra civil i part dels treballs d’instal·lacions i d’acabats del túnel. L’actuació consisteix en la construcció d’un túnel urbà -dos tubs independents amb circulació unidireccional- amb una longitud total de 957 metres, situat entre el carrer Castillejos i la Rambla de Poblenou.