Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dos sanitaris preparant proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta de Lleida

La UAB provarà un nou mètode que permet posar punt final als falsos negatius de Covid-19

Es tracta d'una tecnologia italiana que ja s'utilitza a Itàlia, Grècia i Alemanya

Dos sanitaris preparant proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta de Lleida
Les proves podrien començar a utilitzar-se la setmana que ve a la UAB | Cedida

Salut anunciava que ben aviat es podran començar a fer servir els testos ràpids que són capaços de detectar un positiu en coronavirus en 10 minuts i per tant alleugeraria el temps d'espera dels resultats de les proves PCR.

Els responsables sanitaris però també comptaran amb una tercera opció per detectar la Covid-19. Es tracta d'una prova que tarda uns 35 minuts a donar el resultat. Aquesta es pot fer in situ, ja que utilitza la mateixa tècnica que les PCR quelcom que la converteix en més fiable que els testos ràpids. Segons ha avançat Rac1, la setmana que ve es podria començar a utilitzar aquest mètode a la Universitat Autònoma.

Aquest nou mètode es tracta d'una tecnologia italiana que ja s'utilitza a Itàlia, Alemanya i Grècia en aeroports i punts d'entrada d'immigrants. A Espanya també s'ha començat a utilitzar en la detecció del coronavirus en superfícies. Ara es començaran les proves als laboratoris de l'IRTA de l'UAB per poder utilitzar-les com ho fan els altres països, tal com informa 'Rac1'.

No dona falsos negatius

Es tracta d'una prova més cara i una mica més lenta que els testos ràpids d'antígens però sí que és molt més econòmica i ràpida que la PCR, utilitzada fins ara. A més, el punt fort que destaca d'aquest mètode és que no dona falsos negatius quelcom que a la llarga suposa un estalvi tal com ha assenyalat Roger Travesset, responsable de biociències de Tecnokroma Analítica.

Travesset ha explicat en una entrevista a Rac 1 que en el cas dels antígens el que passarà és que «quan sigui ple hivern no t'estalviaràs gaires PCRs perquè tots els negatius que siguin simptomàtics els hauràs d'enviar igualment a fer una PCR». D'altra banda, ha assenyalat que amb aquesta nova tecnologia això no passaria perquè «tot és al revés», ja que «només hauries de confirmar amb una PCR, si volguessis, els pocs positius que tinguis».

A més, suposarà una gran ajuda a l'hivern perquè aquesta prova permetria descartar aquelles persones que presentin tos, mocs o mal de cap, símptomes molt habituals de la grip i al·lèrgies, com a possibles casos de coronavirus.