Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un agent de trànsit en un control de carretera

Ulleres o lents de contacte: La DGT alerta de la novetat que ve amb una multa de 200 €

Trànsit endureix les mesures per posar fi als incidents a les carreteres

Nova multa de fins a 200 euros per als conductors que no compleixin aquesta norma de circulació. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha alertat de la sanció que els pot caure als usuaris que fan servir ulleres o lents de contacte.

Trànsit continua treballant en la implementació de noves mesures per fomentar i millorar la seguretat al volant. En aquest sentit, l'organisme ha llançat una proposta que assegura que ajudarà a reduir els accidents a les carreteres.

Una de les imprudències més importants va relacionada amb les condicions de visió. De vegades, els usuaris passen per alt la necessitat de portar ulleres o lents de contacte durant la conducció, sense tenir en compte que això pot tenir greus conseqüències.

Els problemes de visió durant la conducció

La vista és un dels aspectes més importants a l'hora de conduir. Els factors externs com la llum, el temps o la velocitat poden influir al camp de visió del conductor.

Autopista
La llum, el temps o la velocitat poden influir en el camp de visió del conductor. | Getty Images
 

Per això, una bona capacitat visual és fonamental per evitar riscos a la carretera. No obstant això, els problemes de visió són molt comuns i això fa que els usuaris responguin de manera diferent davant dels estímuls.

Quan es condueix a una certa velocitat, es produeix una reducció del camp de visió. I és que, de manera inconscient, la vista se centra al centre de la carretera i els costats passen a percebre's de forma borrosa. Aquesta situació, també coneguda com a 'efecte túnel', redueix la seguretat al volant.

El fenomen és encara més greu quan els conductors pateixen problemes de vista. De vegades, els usuaris prescindeixen de les ulleres o lents de contacte durant la conducció i això augmenta considerablement el risc de patir accidents.

La nova sanció de la DGT

Per posar fi a aquesta situació, la DGT s'ha proposat endurir les mesures pel que fa a les condicions de visió. En aquest sentit, Trànsit penalitzarà aquells conductors que no compleixin els requisits establerts.

Guàrdia Civil de Trànsit
Trànsit penalitzarà els conductors que, en cas de necessitar-les, no facin servir ulleres o lents de contacte al volant. | Europa Press
 

Per exemple, si un usuari només té permès conduir amb ulleres, però no les fa servir, serà sancionat. Com que es considera una infracció greu, la multa a pagar podria arribar fins als 200 euros.

La nova normativa entrarà en vigor el pròxim 1 de gener del 2023. L'objectiu de la DGT, a través d'aquesta regulació, és fomentar la consciència i la responsabilitat dels conductors.

En què es basarà Trànsit per posar la multa?

Per saber si un usuari pateix problemes de vista, només cal fixar-se en el seu carnet de conduir. Tot i que moltes vegades passa desapercebut, aquests identificadors inclouen informació sobre els requisits que ha de tenir en compte el conductor.

Els indicadors apareixen en format numèric. Així mateix, si el titular del carnet ha de portar ulleres per conduir, apareixerà el codi 01.01. Si només pot fer servir lents de contacte, hi haurà escrit el codi 01.02. En cas de poder fer servir ulleres o lents de contacte per a la conducció, apareixerà el codi 01.06.

Un conductor de cotxe amb ulleres
El codi 01.01 significa que el conductor ha de portar les ulleres posades. | Arxiu
 

Hi ha ocasions en què el conductor considera que el codi estipulat al carnet de conduir no s'adapta a les seves preferències. Per exemple, quan només pot conduir un vehicle si porta ulleres, però prefereix fer-ho amb lents de contacte, i al revés. En aquests casos, el millor és visitar un metge perquè avaluï les condicions visuals de l'usuari i faci els canvis oportuns.

'Dents de drac': les noves marques viàries

La Direcció General de Trànsit continua fent canvis amb l'objectiu de garantir més seguretat a les carreteres. Per disminuir els incidents al volant, Trànsit duu a terme diferents accions i treballa en la implementació de noves mesures.

Al marge d'aquesta estratègia, s'han aplicat noves marques viàries. Els senyals, que reben el nom de 'dents de drac', consisteixen en uns triangles pintats als dos costats d'un carril. Com descriu el Ministeri de Transports, aquestes marques ajuden a «afavorir la reducció de velocitat».