Imatge dels efectes del fort terratrèmol a Turquia el 30 d'octubre del 2020

Més de 100 morts, ferits, esfondraments i un tsunami pel potent terratrèmol de 6,9 a Turquia i Grècia

Els equips de rescat treballen a contrarellotge per trobar supervivents entre la runa

Pànic i caos per un fort terratrèmol de 6,9 ​​graus a l'escala de Richter entre Turquia i Grècia que va sacsejar amb molta força la zona a les 13:51h (hora local) del divendres, 30 d'octubre, segons informa el Centre Sismològic Euromediterrani (CSEM).  Es van veure escenes de pànic entre la població, l'esfondrament de diversos edificis i moltes destrosses. Ja s'han comptabilitzat més de 100 morts  i prop de 1.000 ferits. La majoria de víctimes  són a Turquia, especialment a la zona d'Esmirna, la ciutat més castigada, però també hi ha dos morts  a l'illa grega de Samos.

Els equips de rescat  treballen a contrarellotge per trobar supervivents  entre la runa, però ja s'han pogut recuperar més de 100 persones vives, una d'elles una nena de 3 anys les últimes hores. Aquest emotiu rescat  ha fet la volta al món i s'ha convertit en la imatge de l'esperança a Turquia:  

El terratrèmol també va provocar un petit tsunami que va originar algunes inundacions a Turquia.  L'epicentre del sisme es va localitzar a tan sols 17 quilòmetres de la costa de la ciutat turca d'Esmirna, just al mar Egeu i al voltant de l'illa grega de Samos. Fins i tot a Atenes es va arribar a sentir el fort tremolor. Moltes localitats van patir el terratrèmol, algunes de les quals ubicades a la costa turca i a les illes gregues del mar Egeu han patit molts danys amb víctimes mortals i nombrosos ferits.

Aquestes són les imatges impactants que es van viure divendres a la zona afectada pel terratrèmol, especialment a Esmirna. Des de llavors, s'han viscut nombroses rèpliques, més de 1.000, algunes de les quals han estat fortes:

Almenys 10 edificis s'haurien ensorrat a la província turca d'Esmirna. «Estava en un restaurant; estem terriblement commocionats; hem sortit corrent i un edifici s'ha ensorrat davant els meus ulls», ha explicat a 'EFE' per telèfon l'empresari Özgür Aktepe, resident a Esmirna. El terratrèmol va durar més de 30 segons a la zona grega i es va sentir a tot el país, inclosa la capital, Atenes, que es troba a més de 300 quilòmetres de Samos.

Protecció Civil grega va enviar un avís de possible tsunami a través del servei d’emergències 112 i el govern regional de l'Egeu del Nord va demanar als veïns que evitessin circular per les carreteres paral·leles al mar. De fet, a Turquia hi va haver un lleuger tsunami després del sisme. El terratrèmol va tenir una profunditat focal de 10 quilòmetres. Els equips d'emergència continuen amb el rescat de persones entre la runa i intentar reparar els greus danys soferts.