Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una de les últimes imatges de Mart presa pel rover 'Opportunity'

L’última imatge de Mart que el rover ‘Opportunity’ va enviar abans d’apagar-se

La NASA ha difós una panoràmica del planeta feta a partir de 354 imatges preses per l’aparell entre el 13 de maig i el 10 de juny. La nau va finalitzar al febrer 15 anys de missió

Una de les últimes imatges de Mart presa pel rover 'Opportunity'
Una de les últimes imatges de Mart presa pel rover 'Opportunity' | NASA

 

La NASA ha difós l’última imatge panoràmica de Mart que va du a terme el rover ‘Opportunity abans d’apagar-se per culpa dels efectes d’una tempesta de sorra el passat mes de juny.  Es tracta d’una escena de 360 graus feta a partir de 354 imatges preses per la càmera panoràmica de l’aparell entre el 13 de maig i el 10 de juny des de la vall de la Perseverança del planeta vermell, on es va acabar apagant.

Algunes de les parts de la imatge es veuen en blanc i negre, ja que el rover, que s’alimentava d’energia solar, no va tenir temps de gravar alguns indrets amb filtres verds i violetes a causa de l’arribada de la tempesta de sorra el passat mes de juny. Aquestes són les últimes imatges difoses per l’aparell:

Una llarga tasca a Mart durant 15 anys

«Aquest panorama final encarna el que va fer del nostre rover ‘Opportunity’ una missió tan notable d’exploració i descobriment»,  explica en un comunicat el gerent del projecte i membre del Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA a Califòrnia, John Callas. I és que l’aparell va marxar cap a Mart per fer un període breu d’exploració i va acabar enviant informació durant 15 anys. Després de 8 mesos intentant restablir sense èxit la connexió amb la nau, la NASA va donar per perdut el rover el passat 13 de febrer.

Imatge del rover Opportunity
Imatge del rover Opportunity | NASA

 

Segons explica Callas, a la dreta del centre de la imatge es pot veure la vora del cràter Endeavour a la distància. Just a l'esquerra, les pistes del rover comencen el seu descens des de l'horitzó i s'obren camí cap a les característiques geològiques que els científics de la NASA volien examinar de ben a prop. A l'extrem dret i esquerre es troba el fons de la Vall de la Perseverança i el pis del cràter Endeavour, inexplorat, esperant les visites de futurs astronautes.