El jugador del FC Barcelona, Samuel Umtiti, durant un entrenament del Barça

Umtiti, vist a l'aeroport de Barcelona tot i no fer la prova PCR per estar confinat amb coronavirus

El futbolista francès va assegurar que es trobava de quarantena a casa

A banda del 'cas Messi' el Barça no guanya per disgustos i ara s'ha de sumar un nou nom a la llista: Samuel Umtiti. El central francès és un dels jugadors que aquest diumenge no es va presentar a les proves PCR de coronavirus per tornar als entrenaments. Umtiti va donar positiu el passat 14 d'agost i va assegurar al club que no sortiria de casa seva per fer la prova perquè encara es trobava en quarantena.


Malgrat això, segons va avançar la COPE, Samuel Umtiti va ser vist aquest diumenge per diversos testimonis a l'aeroport de Barcelona després d'arribar a la capital mitjançant un vol privat. Més enllà del presumpte engany al club, Umtiti hauria posat en risc a la població si encara havia d'estar en quarantena com a positiu per coronavirus. D'aquesta manera, podria ser sancionat amb una dura multa. 

Les sancions que el Barça podria aplicar a Messi

El 'cas Messi' afronta una nova setmana on hi poden haver moltes novetats al respecte. Si més no, sobre si l'astre argentí i el Barça acabaran als jutjats o no perquè a hores d'ara el que ja sembla una realitat és que el futur del davanter passa lluny del Camp Nou. Aquest diumenge, Messi estava citat igual que la resta dels seus companys a passar les proves PCR de control del coronavirus. Messi no s'hi va presentar i això suposa un primer acte d'indisciplina.

El FC Barcelona defensa que Leo Messi té contracte amb el club i que com a treballador s'ha de presentar a la seva feina. D'aquesta manera, no presentar-se als controls mèdics programats representa, pel Barça, una causa no justificada. Ara, el club presidit per Josep Maria Bartomeu té la possibilitat d'obrir-li un expedient disciplinari, tal com va passar amb Arthur Melo, i aplicar-li alguna sanció depenent del grau de les infraccions comeses.

Què diu el conveni col·lectiu dels futbolistes?

Segons la publicació del BOE del 8 de desembre del 2015 on es regulen els drets i deures dels futbolistes, en acord entre LaLiga i l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) s'estipulen diversos graus de sanció. L'article 4 de l'Annex V del Reglament General de Règim Disciplinari estipula en el punt 4,1 com una falta lleu «No notificar al Club/Sad amb caràcter previ, la raó de l'absència a la feina, a no ser que es provi la impossibilitat d'haver-ho fet -i sense perjudici de la seva ulterior justificació, conforme a cada cas correspongui-».

D'aquesta manera, no presentar-se a les proves PCR podria suposar una falta lleu i acabar en una amonestació verbal o optar per una posició més dura i suspendre feina i sou per un dia, o imposar una sanció econòmica. D'altra banda, si els actes d'indisciplina són continuats. El següent grau seria cometre una falta greu. La multa podria ser una suspensió de feina i sou de 2 a 10 dies. A més, també es podria aplicar una multa que pot arribar al 4% del salari mensual.

Finalment, si Leo Messi no es presenta al seu lloc de treball sense jutificació durant tres dies seguits es consideraria una falta molt greu, contemplada en l'article 6 de l'Annex V. La sanció podria arribar a una suspensió de feina i sou d'11 a 30 dies, amb una multa econòmica de fins al 10% del salari mensual. L'article també contempla que si hi ha una reincidència contínua es pot acomiadar el futbolista, una mesura difícil d'aplicar perquè el club no vol despendre's del jugador a cost zero.