La tornada a les escoles, la qual es realitzarà d'aquí un parell de setmanes però que ja fa mesos que se'n parla. Serà una tornada a l'escola complicada. Mentre els polítics asseguren que és segur tornar a les aules, són molts els professionals sanitaris els que es postulen en contra d'iniciar les classes d'aquí a pocs dies.
És el cas de César Carballo, metge al servei d'Urgències a l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid. Segons publica el mitjà 'ABC', el doctor ha donat la seva opinió sobre la situació a les escoles a través d'un tuit. Allà assegura que, com a pare i com a metge, creu que «obrir les escoles és una bogeria ara mateix».
El doctor, ara conegut per formar part d'un programa de televisió com a col·laborador, assegura estar preocupat per l'àrea de transmissió del coronavirus a les aules i la insuficient ventilació que es poden donar en moltes d'aquestes. «Són classes de 26 persones, durant una hora exhalant. No serà suficient en ventilar l'habitació», explica el metge.
Y soy el primero que cree que la presencialidad es clave, quiero que mis hijos vayan al colegio, pero en aulas seguras, bien controladas por el sanitario COVID del colegio, con profesores testados con PCR, y siendo "agresivo" con la detección precoz para mantener presencialidad
— Cesar Carballo (@ccarballo50) August 29, 2020
Queremos abrir los colegios pero cerrarlos en cuanto haya 3 casos, NO TIENE SENTIDO!! Si abrimos colegios con esta IA, porque se piensa que lo presencial prima sobre la situación epidemiológica, entonces elaboremos una estrategia acorde a esto, y expliquemoslo a los ciudadanos
— Cesar Carballo (@ccarballo50) August 28, 2020
Simón considera que el risc de contagi a les escoles és «molt baix»
Encara que sigui un gran nombre de professionals sanitaris els que coincideixen amb Carballo sobre el perill de la tornada a l'escola, el Ministeri de Sanitat continua amb el mateix pla. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que el risc per als nens d'infectar-se a l'escola amb les mesures de seguretat que aplicaran els centres és «molt baix».
Tot i això, ha admès la possibilitat que hi hagi algun brot i algun nen sigui hospitalitzat per la covid-19 però ha dit que «la probabilitat és relativament petita». Així doncs, Simón ha defensat la presencialitat als centres educatius i les mesures perquè puguin obrir amb «seguretat».
Simón ha admès que hi ha algunes zones concretes en les quals potser seria «prudent» plantejar l'ajornament de l'obertura de les escoles però ha dit que són situacions molt «concretes», com per exemple la d'algun barri de Madrid.
Simón ha rebutjat posar un llindar d'incidència del coronavirus amb el qual caldria tancar-les perquè seria «arbitrari» i ha dit que la situació epidemiològica actual no implicaria tancar les escoles «pràcticament a cap lloc». Segons el director del CCAES, la situació actual «no té res a veure» amb la del març o l'abril.
En roda de premsa aquest dijous a la tarda, Simón ha dit que hi ha un augment de la transmissió però que no afecta «de forma dràstica» la capacitat assistencial ni tampoc als col·lectius vulnerables. El responsable de Sanitat ha situat a finals de juny, amb la 'nova normalitat' i l'inici de les vacances d'estiu, el moment en què van començar a créixer els contagis de forma «gradual».
L'OMS veu possible obrir les escoles a Europa malgrat la Covid-19
L'Organització Mundial de la Salut veu possible obrir les escoles a Europa malgrat la pandèmia de la Covid-19. «No han estat el focus principal de la pandèmia», ha dit aquest dijous el director general de l'OMS a Europa, Hans Kluge. Així mateix, Kluge ha reconegut que la tardor serà «un moment complicat» per la reobertura de les escoles, la coincidència amb la grip estacional i l'increment general de la mortalitat entre la gent gran.
«És un moment difícil ara quan passem de l'estiu a la tardor amb tres fenòmens que coincideixen: un és la reobertura de les escoles i l'any acadèmic. El segon és la temporada de grip, per la qual cosa demanem als grups de risc que es vacunin com més aviat millor. I el tercer fenomen és l'excés de mortalitat que veiem en la gent gran durant l'hivern», ha destacat Kluge, que ha apuntat que «la vigilància és realment la paraula clau» per a aturar el virus.
Per això, des de l'OMS no descarten «més hospitalitzacions i un augment de les morts» per la Covid-19 en els pròxims mesos. Kluge ha avisat els joves, focus dels contagis en aquesta segona onada, que un cop s'acabin les vacances estaran més en contacte amb la gent gran i que això suposarà un risc per aquest col·lectiu vulnerable.
En aquest sentit, l'OMS reconeix que els nens tenen un rol en la propagació del virus, però està lligat a les «reunions socials», ha explicat Kluge. Així mateix, l'organisme ha recomanat aplicar «mesures bàsiques» de seguretat a totes les escoles i «mesures addicionals» en els centres educatius de zones més afectades.