Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del logo exterior de Unicaja Banco

Unicaja, entre l'espasa i la paret: els diners que han de tornar als clients

Els clients d'Unicaja mostren el seu malestar per la situació

Unicaja haurà de donar explicacions als clients. Un grup d'usuaris denuncia la situació generada els darrers mesos. Entre altres coses, demanen que se'ls tornin uns diners que han estat sostrets dels seus comptes.

L'encarregada de donar la veu d'alarma ha estat la Unió de Consumidors d'Astúries (UCE). Reclamen a la firma d'origen malagueny que procedeixin a fer el reemborsament amb la màxima immediatesa possible. El termini que li donen és d'un mes.

En cas de no satisfer les seves peticions, prometen la convocatòria de manifestacions i concentracions. Aquesta organització maneja més de 300 reclamacions per part dels clients de la signatura. A més a més, les quantitats retirades sense consentiment superarien el milió i mig d'euros.

La inadequada gestió per part del banc va facilitar que els ciberdelinqüents accedissin als comptes dels usuaris. No es descarta que n'hi hagi més perjudicats. De moment, aquests estan rebent suport per part de la UCE, que intentaran «aconseguir que es torni fins a l'últim cèntim».

Tot fa indicar que els clients ho tenen tot a favor per aconseguir el seu propòsit. Sobretot si reparem en dues sentències favorables que es van donar a conèixer el juliol passat. Indiquen que en el procés de fusió de Liberbank, Unicaja era la responsable de comptar amb un sistema de protecció 'antiphising'.

Exterior d´una oficina de l´entitat bancària Unicaja amb un caixer automàtic
Més de 300 clients d'Unicaja han vist com els sostreien els diners dels comptes | Unicaja

Però, es va produir una «bretxa perquè els ciberdelinqüents es fessin amb les bases de dades del banc», denuncia Dacio Alonso. El president d'UCE Astúries sol·licita «la immediata devolució» de les quantitats sostretes. Confia que les persones afectades no hagin de recórrer als tribunals per aconseguir allò que els pertany.

Malestar per responsabilitzar els usuaris

L'organització de consumidors també lamenta l'actitud adoptada per part d'Unicaja . Indiquen que han culpabilitzat els clients per la seva vulnerabilitat davant dels errors de seguretat. A més, es queixen que els facin esperar fins que hi hagi una sentència judicial per tornar-los els diners sostrets.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Sostenen que tant la llei com els tribunals diuen que la companyia financera «no té un sistema de protecció adequat. També han posat en el punt de mira dues entitats més que en aquest procés han decidit «mirar cap a una altra banda». El Banc d'Espanya i l'Agència de Protecció de Dades.

Devolució de 9.200 euros a dos clients

El mes de juliol passat es donava a conèixer que unes sentències judicials donaven la raó als clients d'Unicaja. La justícia decidia que el banc hauria de tornar 9.200 euros que van ser estafats a dues persones pels pirates informàtics.

Muntatge d'una dona a un caixer automàtic i la imatge d'un lladre a la part esquerra
Els ciberdelinqüents han tornat a fer de les seves | Getty Images, Pexels

Fa més d'un any es van aprofitar del procés de fusió de l'entitat per apoderar-se de desenes de credencials d'usuaris. El jutjat de Primera Instància número 3 d'Oviedo els obligava a fer front a aquesta sostracció de diners, publica La Voz de Asturias.

Consideren que els mecanismes de seguretat i defensa del banc no van funcionar de manera adequada. A més, entenen que en cap moment els afectats van actuar de manera negligent. Havien rebut una notificació amb un aspecte molt semblant als que sovint envia l'entitat financera.

A la sentència també valoren la ràpida actuació per part dels clients. Van ser víctimes d'una ciberestafa sense que arribessin a autoritzar ni introduir contrasenyes o claus. Únicament van punxar sobre l'enllaç que van rebre mitjançant un SMS fraudulent.

Alguns dels usuaris van veure buidats els seus comptes sense que des d'Unicaja els oferissin una solució. Després de la decisió dels tribunals, la companyia té totes les de perdre. Des d'UCE els donen un termini d'un mes perquè tornin les quantitats extretes per part dels pirates informàtics.