Unió de Pagesos fa temps que estudien de quina manera poden comercialitzar els seus productes de km 0, però no han tingut la manera de fer-ho. Ara, l'Ajuntament de Barcelona ha concedit una subvenció municipal al grup de 50.000 euros perquè puguin estudiar millor la ubicació i el model de funcionament. La idea és posar-lo en marxa el pròxim any.
Durant l'últim mandat ja es van impulsar els mercats de pagès a la gran ciutat, però igualment es vol portar un pas més enllà. Segons Carles Mencos, responsable de política de qualitat alimentària d'Unió de Pagesos, ha declarat a 'TOT Barcelona': «La feina dels pagesos és produir els aliments i no sempre tenen ni els coneixements ni les eines per distribuir-los i vendre'ls». A més, considera que els mercats de pagès són un pas endavant per al sector, però reconeix que «la distribució pròpia a Barcelona i l'àrea metropolitana consumeix molt de temps i recursos, i limita la capacitat dels pagesos».
Centre logístic de distribució
El projecte que Unió de Pagesos té al cap és que siguin els mateixos productors els gestors i propietaris del centre de distribució, però sempre sent una organització professional i que es dediqui 100% a la feina: «Es tracta de fer un centre logístic de distribució, no una central de compres», ha explicat Mencos. Ha afegit que ha de ser un lloc on el pagès dediqui temps a buscar els seus clients i es facin les transaccions de manera centralitzada, però mai seria el punt de venda al consumidor final.
Sobre el projecte, s'aniran obtenint més detalls a mesura que avancin els estudis sobre aquest, segurament durant els pròxims mesos. Segons ha informat Mencos, «el centre ha de ser viable a mitjà termini. Sempre està bé que t'ajudin, però el dia que s'acabí la subvenció, el centre ha de poder seguir».
Aquesta nova iniciativa forma part de l'estratègia de l'Ajuntament i Unió de Pagesos per tal d'impulsar «un nou pacte social entre la societat i la pagesia», per enfortir la producció i la proximitat que s'ha anat perdent en els últims anys. L'objectiu final és canviar el model agroalimentari de la ciutat, per tal de crear una xarxa de mercats de pagès.
Mercabarna com a principal objectiu
Carles Mencos ha declarat que és conscient que necessiten una bona ubicació i un ventall de restaurants, botiguers i paradistes de mercat que vulguin consumir el seu producte. De fet, «l'ideal seria que el pagès portés la mercaderia degudament etiquetada al centre i, des d'allà, o bé fes el repartiment o bé servís de punt de recollida». D'aquesta manera, el consumidor final del producte que ha produït el pagès només hauria de buscar l'establiment on pot trobar aquest producte de km 0.
És per això que una de les ubicacions que Unió de Pagesos ha tingut present des d'un primer moment ha sigut Mercabarna. La reflexió que ha fet Mencos és que «si volem arribar als restaurants i paradistes necessitem estar a prop dels mercats majoristes, que és on s'abasteixen». Una segona opció seria el Mercat Central de la Flor.
A pesar del bon raonament, l'Ajuntament no sembla estar molt convençut. Tot i que Mercabarna és 51% propietat municipal, encara no s'hi han volgut pronunciar al respecte perquè el projecte està en una fase molt inicial. A més, fonts del mercat majorista han assegurat que «no hi ha gaire espai disponible i moltes grans empreses volen ampliar les seves naus». Per la seva banda, i per a estalviar-se problemes amb les empreses majoristes que ja són interines, ha proposat com a millor opció el Parc Agrari del Baix Llobregat, ja que disposen d'unes 3.000 hectàrees sense activitat i és la zona productiva agrícola més gran de l'àrea metropolitana.