Pla obert d'una aula de la URV, vista des de fora, amb alumnes fent classe amb mascareta en el primer dia del curs 2020-2021

Les universitats catalanes mantenen les classes presencials, a l'espera del que digui el Procicat

Tot i això, asseguren que estan preparades per fer classes virtuals de forma «immediata»

Les universitats catalanes mantenen, ara com ara, les classes presencials previstes a partir de dimarts, a l'espera de rebre indicacions del Departament de Salut i i de la Direcció General d'Universitats. Aquesta és la posició majoritària que les universitats públiques catalanes —comunicada a través de les xarxes socials— davant la petició de realitzar les classes virtuals durant els pròxims 15 dies que ha fet aquest matí el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una entrevista al programa 'Via lliure' de RAC 1.

També s'ha pronunciat el director general d'Universitats, Francesc Xavier Grau, en un missatge al seu compte de Twitter, en què ha assegurat que Salut i Universitats valoren «la conveniència de proposar noves mesures als campus per contribuir a reduir els índexs de contagi per coronavirus». En aquest sentit, Grau ha assenyalat que aquestes es comunicaran oficialment una vegada s'hagin acordat en el marc del Procicat. Mentrestant, ha dit, «l'activitat universitària no pateix alteracions».

Les universitats, preparades per fer classes virtuals de forma «immediata»

Les universitats públiques han assegurat que estan preparades per fer les classes virtuals de forma «immediata», tot i que de moment es mantindran les classes presencials previstes fins a nou avís. L'anunci del secretari de Salut Pública ha agafat per sorpresa els rectors catalans, que han lamentat haver-se assabentat de la mesura a través d'una entrevista a la ràdio. 

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha assegurat que «el problema i el que ens ha sobtat és la forma. Que ho hàgim escoltat per la ràdio quan fa setmanes que reclamem un interlocutor directe amb Salut». La presidenta de l'ACUP, María José Figueras, ha afirmat que «ningú ens ha trucat i es podien haver posat en contacte abans amb l'ACUP o amb la Direcció General d'Universitats», tot i que ha reconegut que l'anunci «pot respondre a urgències».

Investigadors del BIOCOMSC donen suport a la proposta d'Argimon

Mentre representants dels alumnes universitaris demanen que es mantingui l'ensenyament presencial, investigadors del BIOCOMSC, el grup de recerca de Biologia Computacional de la UPC, han expressat el seu suport a la proposta del director de Salut Pública, Josep Maria Argimon, de no fer classes presencials durant les pròximes dues setmanes i que les empreses apostin pel teletreball per evitar la propagació del coronavirus.

En un fil a Twitter, els investigadors consideren que els pròxims dies són «clau» i que cal reduir la mobilitat i l'activitat social associades als entorns universitari i laboral. En aquest sentit, afirmen que la universitat «pot servir d'exemple i liderar aquesta reducció».