El comitè d’empresa de l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) ha denunciat públicament que el servei d'Urgències es troba en una situació de «col·lapse permanent». A través d’un comunicat del sindicat UGT, els treballadors asseguren que la saturació ha passat de ser puntual a ser un fet «normalitzat» al llarg de tot l’any.
El personal d'infermeria ha d'assumir més de 30 pacients per professional
Assenyalen com a exemple el temps d’espera dels pacients, que poden passar «fins a cinc o sis dies» atesos en un passadís a l’espera de ser traslladats a un llit i lamenten que el personal d'infermeria arribi a assumir més de 30 pacients en moments de pics de feina.
«No es pot assegurar una assistència de qualitat i es posa contínuament en risc la seguretat del pacient i la salut física i psíquica del personal», adverteix el comitè en un comunicat difós aquest dilluns. Els treballadors també avisen que l'hospital viu una «fuga de personal» perquè part de la plantilla prefereix anar a treballar a altres centres amb millors condicions laborals.
A més, el comitè d’empresa relata que la direcció de l’hospital ha comunicat als treballadors que aquest estiu es tancaran 68 llits, un fet que, vaticinen, «agreujarà una situació que ja és insostenible».
No és la primera vegada que els treballadors denuncien la situació de l'hospital
Cal remarcar que, des que el centre sanitari es va crear el 2010, sempre ha presentat episodis de saturació i col·lapse. Aquest febrer, els treballadors ja van denunciar la situació a través d'UGT i asseguraven que «estem molt saturats, jo definiria la situació com a supercrònica. Estem molt cansats, al límit».
Des de llavors la situació no ha canviat, malgrat que els professionals de l'hospital s'han manifestat en múltiples ocasions i han denunciat les condicions en què s'atenen els pacients.
La direcció del Moisès Broggi, al febrer, va negar que hi hagués cap situació de col·lapse, encara que reconeixia que hi havia hagut un augment de pacients. Llavors, van declarar a 'La Vanguardia' que van anar «prenent decisions amb antelació per millorar la situació del dia següent i s'han realitzat desprogramacions i obertures de nous dispositius que han permès que la situació d'urgències millorés dia a dia».
Malgrat les declaracions, cinc mesos més tard, els treballadors continuen denunciant una situació descontrolada i queixant-se del col·lapse constant de pacients.