El propòsit de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de recuperar les classes semipresencials haurà de seguir esperant. La universitat pública de les comarques de Tarragona començarà el segon quadrimestre del curs a distància, igual que va acabar l'anterior i es prorroguen totes les mesures de virtualització que es mantenen vigents des de mitjans del mes d'octubre. Durant el primer mes, la URV ja va apostar per un model mixt on la presencialitat només afectés els alumnes de primer i a aquells laboratoris i pràctiques inajornables, però la fòrmula només va durar un mes.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
En una entrevista a 'Els Matins' de TV3, la rectora de la Rovira i Virgili, María José Figueras, ha insistit en la voluntat de reactivar la fórmula de semipresencialitat esgraonada «sempre que es pugui», una hipòtesi que actualment l'evolució de la pandèmia encara tira per terra. «Nosaltres no som experts en educació a distància i ens preocupen els nostres estudiants», ha argumentat, tot mantenint oberta la porta a flexibilitzar el model en la recta final del curs «si tot plegat millora». «Som conscients que, com a universitat presencial que som, el nostre gran valor és el contacte directe entre professor i alumne», ha enraonat.
La URV concentra totes les classes teòriques en format virtual des de mitjans d'octubre
Per a la rectora Figueras, «les universitats som segures i així ho avala la gran inversió que hem fet en mesures de seguretat». Els requeriments de Salut, però, fan inviable recuperar el format semipresencial i el secretari de Salut Pública, el doctor Argimon, ja confirmava fa uns dies que «tot seguirà igual» de cara al pròxim quadrimestre. Figueras accepta la pròrroga, resignada, i defensa que «la nostra missió és que ningú perdi la capacitat de seguir estudiant».
En aquest sentit, la màxima responsable de la Universitat Rovira i Virgili ha recordat que enguany, de manera extraordinària, s'han abolit normatives de tall per tal de posar facilitats a l'alumnat i frenar una possible espiral d'abandonament d'estudis. La més significativa és que ja no hi ha límits de crèdits a superar per passar de primer a segon curs: abans se n'exigien dotze. Fruit d'això, en el darrer any, la taxa d'abandonament a la URV ha caigut del 10% a prop del 15% dels matriculats als diversos campus.