Mostra d'una de la vacunes contra la Covid-19

La vacuna de la grip, en el punt de mira: Moren 25 persones després de vacunar-se

La notícia ha fet saltar totes les alarmes en plena campanya de vacunació a tot el món

Les autoritats sanitàries de tot el món, i també d'Espanya, fa setmanes que estan llançant la recomanació de vacunar-se de la grip per minimitzar el risc de col·lapse dels hospitals en plena segona onada del coronavirus. Les recomanacions s'adrecen sobretot a la gent gran, malalts crònics i nens.

La vacunació de la grip és una de les grans armes dels metges per fer front als durs mesos que venen des d'ara. Per això, resulta encara més preocupant la notícia que arriba des de Corea del Sud, on 25 persones han mort després de vacunar-se contra la grip estacional. Les autoritats del país han obert una investigació per aclarir si hi ha alguna relació entre el medicament i les morts. Si es confirmés aquesta relació de causa-efecte, seria un dur cop a la vacuna de la grip en plena campanya de vacunació.

Per ara, les autoritats sud-coreanes han rebutjat suspendre la campanya de vacunació de la grip, que seguirà en marxa en aquest país, malgrat que diversos sectors, inclosos alguns metges, havien demanat la suspensió de la vacunació massiva fins que no es descobrís el perquè d'aquestes morts. Però, segons l'agència 'Reuters', el govern ho ha rebutjat.

El que sí que van fer va ser obrir una investigació després de confirmar-se la mort de sis persones amb una mateixa característica: acabaven de vacunar-se de la grip. No obstant això, no van trobar cap relació entre la vacuna i les morts, així que van decidir seguir endavant amb la campanya de vacunació, tot i que després hi ha hagut altres morts.

Descarten la relació directa

Per la seva banda, l'Agència de Control de les Malalties i la Prevenció de Corea (KDCA) assegura que la vacuna no conté cap tòxic encobert i que 7 de les persones que han mort patien patologies prèvies. «El nombre de morts ha augmentat, però els nostres equips veuen una possibilitat baixa que les morts siguin resultat de les vacunes», ha afirmat el director de l'agència, Jeong Eun-kyeong.

Descartada la relació directa entre la vacuna de la grip i la mort d'aquestes persones, la investigació ara se centra a aclarir si es tracta d'una fatal coincidència o hi ha algun factor que influeix en les morts. A més d'investigar les causes de les morts, les autoritats del país prometen examinar detalladament tot el procés de vacunació, des de la producció fins a la distribució.

Alguns morts, almenys 22, inclòs un jove de 17 anys, formaven part del programa per vacunar adolescents i ancians de forma gratuïta. A més, deu dels morts van rebre productes de 'SK Bioscience', cinc de 'Boryung' i 'GC Pharma', un 'Korea Vaccine' i quatre de 'Sanofi'. No obstant això, els metges insisteixen que la vacuna de la grip és segura i recorden la importància de vacunar-se en un moment excepcional com aquest.