Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una infermera preparant una vacuna del coronavirus

Les vacunes de Moderna i Pfizer publiquen la seva resposta immune, i guanya una

Un estudi realitzat a Bèlgica aclareix quina de les dues vacunes és més eficaç

Les vacunes contra el coronavirus han demostrat tenir una alta eficàcia immunitària. Tot i això, algunes protegeixen més que altres, com ara l'antídot de Moderna.

La dosi de la farmacèutica Moderna desenvolupa més anticossos davant del virus en comparació amb l'antídot Pfizer. Així ho revela un estudi d'investigació dut a terme a Bèlgica.

El resultat sobre la capacitat de protecció de les vacunes de Moderna i Pfizer acaba de ser publicat a la revista 'JAMA Network'. Per dur-lo a terme, van analitzar la resposta immunitària de 1.647 sanitaris vacunats amb qualsevol de les dues opcions plantejades.

Els investigadors van realitzar un parell de proves serològiques als voluntaris, una abans de rebre el sèrum i l'altra entre sis i deu setmanes després de la segona dosi. Tractaven de comparar els nivells d'immunoglobulina.

Dels treballadors que van participar a l'estudi, 688 van rebre la vacuna de Moderna i els 959 restants la de Pfizer. La conclusió que es va extreure d'aquesta investigació va ser clara. Hi va haver una «immunogenicitat humoral significativament major de la vacuna de Moderna en comparació de la de Pfizer».

Es tractava d'un resultat vàlid tant per als participants contagiats com per als no infectats prèviament.

Segons es va demostrar en aquest treball, els immunitzats amb Pfizer presentaven la meitat d'anticossos que els que van rebre la dosi de Moderna. La mitjana geomètrica d'anticossos va ser de 1.108 davant de 2.881 unitats per mil·límetre, respectivament.

Els motius que expliquen l'eficàcia de Moderna

Existeixen diversos motius que poden explicar aquesta diferència d'immunització entre els dos sèrums. Els investigadors afirmen que es podria explicar pel «major contingut d'ARNm» de la vacuna nord-americana. La Moderna compta amb 100 mil·ligrams i la Pfizer, 30. 

Una altra raó és el període de temps que ha de transcórrer entre les dues dosis injectades. En Moderna és de quatre setmanes, davant de les tres que exigeix Pfizer.

A continuació, fan referència al fet d'haver patit la malaltia amb anterioritat o no. Aquells que sí que havien estat contagiats abans, presentaven uns nivells d'anticossos més elevats en comparació a la resta.

En aquesta situació, els que van ser immunitzats amb Moderna comptaven amb una resposta immune més potent. 10.708 unitats per mil·límetres davant els 8.174 de l'altra vacuna analitzada.

Malgrat tot, insisteixen en les «limitacions» de la investigació. Sobretot perquè no compta amb dades sobre la immunitat cel·lular i els anticossos neutralitzants. Tampoc de l'«enfocament específic en els treballadors de la salut».

Darrerament, són moltes les investigacions que s'estan duent a terme per comprovar l'eficàcia de les vacunes. Fa poc, es confirmava que la pauta completa de Pfizer era és efectiva que altres davant la variant Delta. No obstant això, l'eficàcia de la primera decau amb més rapidesa.

Aquest treball va ser liderat per experts de la Universitat d'Oxford. Segons van poder comprovar en infeccions amb alta càrrega viral, la protecció de Pfizer al cap d'un mes és un 90% més gran. Tot això si es compara amb els que no estan vacunats.

Al cap de dos mesos, l'efectivitat es redueix aquesta fins al 85%, per arribar al 78% arribat el tercer mes. En el cas de l'altra vacuna, l'efectivitat en el primer mes era del 67%, caient en els següents mesos fins al 65% i 61%.

En qualsevol cas, es va comprovar que la Pfizer tenia més capacitat de protecció, encara que perdés un major percentatge amb el temps. Aquest estudi, que encara no compta amb l'aval de la comunitat científica, va tenir en compte les dades del servei de salut britànic entre desembre de 2020 i agost de 2021.