Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Les vacunes faran baixar fins a un 60% les morts a Espanya al maig, segons BIOCOMSC

El grup d'investigació assegura que als hospitals, el ritme de millora serà «més lent»

El grup d'investigació de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) estima que el nombre de morts per coronavirus a Espanya baixarà fins a un 60% al maig gràcies a la campanya de vacunació.

La mortalitat es podria reduir entre un 50% i un 60%

En un fil de tuits que ha recollit Europa Press, el grup explica que «el nombre i el ritme d'entrada de vacunes permet clarament protegir la població de més de 80 anys abans de finals d'abril», una franja d'edat que representa dues terceres parts de les morts totals.

Aquestes xifres de la campanya de vacunació fan «perfectament possible» una reducció de la mortalitat d'entre el 50% i el 60% al maig, calculen. També creuen que el percentatge de mortalitat es podria reduir un 80% si s'accelera la campanya i s'aconsegueix vacunar la franja d'edat de 70 a 80 anys.

El ritme de millora serà més lent als hospitals

Als hospitals, el ritme de millora serà «més lent», perquè les persones de més de 80 anys representen només el 5% d'ingressos, motiu pel qual serà necessari vacunar la població de 60-80 anys per reduir aquestes xifres.

Així, els efectes de la vacunació a les unitats de vigilància intensiva (UCI) trigaran més a veure's i dependran del ritme de vacunació: per reduir els ingressos en un 50% al maig es necessita que hagi rebut les seves dosis tota la població de més de 70 anys —uns 7 milions de persones—.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.