Retención de coches en una carretera de España

Fes via: els regals de Nadal que ara sí que perillen a Espanya

Els transportistes confirmen l'aturada de la seva activitat els dies 20, 21 i 22 de desembre amb motiu de l'abandonament per part del govern d'Espanya

La vaga de transport de mercaderies anunciada pel sector de transportistes a Espanya posa en perill els regals de Nadal. El Comitè Nacional del Transport (CNT) per carretera ha anunciat una aturada del transport de mercaderies. «Tindrà lloc entre les 24 hores del dia 19 de desembre i les 24 hores del 22 de desembre», afirmen en un comunicat.

El director general de Transport Terrestre, Jaime Moreno, assenyala els diversos motius que han fet prendre la decisió de l'aturada. 

En primer lloc, assenyala que és una protesta per l'abandonament del govern espanyol d'un sector «que va resultar ser essencial durant els mesos més durs de la pandèmia». A més, ara han de fer front a unes «pujades desorbitades» del cost del gasoil. Asseguren que això ha estat «la gota que ha fet vessar el got d'un sector molt tocat des d'abans de la pandèmia».

La pujada del cost del carburant ha posat entre les cordes el sector del transport, malgrat que no és l'únic motiu de la vaga. La Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (Fenadismer), una de les tres grans associacions del Comitè Nacional del Transport, també culpa la manca d'àrees de descans segures per als professionals. A més, en el comunicat assenyalen un «tracte degradant i inhumà en les condicions» en què fan la seva feina els transportistes.

Retenció de cotxes a una carretera d'Espanya
La paciència del sector transportista s'ha esgotat | Europa Press

Per tots aquests motius, s'han vist obligats a convocar uns dies de cessament de la seva activitat. Des del CNT afirmen que se'ls ha esgotat la paciència, però deixen la porta oberta a possibles negociacions. El departament de mercaderies del CNT apunta que «per evitar el conflicte, només cal un canvi radical i urgent per part de govern i dels clients».

La crisi de subministraments agreuja la situació

La vaga de suma a l'actual la crisi de subministraments de tot el món. Avui dia, hi ha moltes dificultats per al transport d'articles des d'Àsia a Occident: les estrictes mesures de la COVID-19 i l'escassetat de contenidors han provocat una manca d'estoc. Alguns productes de gran demanda de cara a les dates nadalenques com ara joguines, electrodomèstics i alcohol podrien faltar a Espanya.

EL VÍDEO DEL DIA: