El sistema educatiu torna al carrer després de les darreres protestes fa uns mesos. A aquesta aturada s'hi suma la dels metges i els taxistes que també han convocat vagues en els seus respectius sectors de treball. Tot plegat, es preveu una setmana que arriba marcada per tres convocatòries simultànies d'aturada que podria complicar els serveis d'educació, sanitat i transport al territori català.
Uns 120.000 docents estan cridats a fer vaga els pròxims dies 25 i 26 de gener, aquest dimecres i dijous. La manca d'un acord amb el Departament d'Educació de la Generalitat fa que mestres i professors tornin a protestar per defensar els serveis públics. Per la seva part, demanen un ensenyament públic de qualitat i assenyalen que no s'han revertit les retallades.
La vaga està convocada tot i haver acostat posicions
El conjunt de docents estan convocats a fer vaga dos dies consecutius: dimecres i dijous, vint-i-cinc i vint-i-sis de gener, respectivament. La convocatòria es va fer fa un mes, i a hores d'ara es manté, tot i haver-hi un acostament de posicions amb el Departament d'Educació. Així i tot, els mestres no han arribat a un acord amb el departament.
L'aturada va estar anunciada pel sindicat USTEC (Unió Sindical dels Treballadors d'Ensenyament de Catalunya). A aquest s'hi van anar afegint altres sindicats com Comissions Obreres (CCOO), la Confederació General del Treball (CGT) i el Sindicat d'Estudiants i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, entre d'altres.
Una educació pública i de qualitat
El principal propòsit d'aquesta convocatòria és aconseguir una educació pública i de qualitat, així com un pacte d'estabilitat per als interins. A la vegada diuen que és essencial que s'equiparin les condicions laborals dels professors tècnics de Formació Professional i recuperar el primer complement salarial al cap de sis anys, per tal de compensar la inflació.
Per una altra banda, els sindicats assenyalen que no s'han revertit del tot les retallades i que per això cal que el pressupost del govern inclogui mesures per a fer-hi front. Els docents també exigeixen que es negociïn les condicions a l'hora d'aplicar l'avançament del calendari escolar i la recuperació de la reducció de les dues hores lectives als professors més grans de cinquanta-cinc anys.
Serveis mínims i mobilitzacions a diverses ciutats catalanes
Durant l'aturada d'aquest dimecres i dijous la Generalitat ja ha fixat els serveis mínims en el sector educatiu. Han establert que haurà d'haver-hi un membre de l'equip directiu a cada centre, a les escoles bressol un membre del claustre i un professor per cada tres aules, des d'educació infantil fins a secundària. També hi haurà d'haver un 50% dels monitors de menjador, cuiners, servei d'acollida, extraescolars i servei d'atenció als alumnes amb necessitats educatives especials. Per a l'educació especial, de 3 anys a 16, s'han fixat uns serveis mínims del 50% de la plantilla dels centres, el mateix percentatge que a les escoles bressol.
Per una altra banda, els sindicats han convocat diverses mobilitzacions. La primera serà una manifestació unitària durant el matí de dimecres. Aquesta començarà a les onze del matí a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i està previst que arribi fins al Parlament de Catalunya.
El dijous hi haurà diferents mobilitzacions a diverses ciutats del territori català. Tarragona, Girona, Manresa i Barcelona comptaran amb actes per reivindicar les condicions sol·licitades al Departament d'Educació. Finalment, el dissabte, vint-i-vuit de gener, també a la plaça de Sant Jaume de Barcelona hi ha convocada una concentració unitària amb agents socials a partir de les onze del matí.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp