Imatge d'arxiu d'una infermera en un hospital

Vall d'Hebron tracta amb èxit una nena de 12 anys en estat crític pel coronavirus

La jove, de Mallorca, va ser traslladada a l'hospital català i hi ha estat ingressada gairebé 45 dies

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha aconseguit tractar amb èxit una nena de 12 anys que es trobava en estat crític per una miocarditis causada per la Covid-19. La jove, de Mallorca, va estar ingressada a l'hospital Son Espases de Palma i després se la va traslladar a Barcelona, on ha estat hospitalitzada gairebé 45 dies, 17 dels quals a l'UCI pediàtrica.

Al Vall d'Hebron se li ha pogut fer un tractament amb ECMO, una màquina que substitueix temporalment la funció del pulmó o del cor perquè la patologia de base es vagi curant. Ara, després de setmanes a l'hospital, la jove ja ha estat donada d'alta. 

Segons la doctora Susana Melendo, de la Unitat de Patologies Infeccions i Immunodeficiències de Pediatria, aquesta patologia inflamatòria no és gens freqüent a conseqüència del coronavirus, però es dona sobretot en pacients preadolescents. Tot i això, Melendo ha celebrat que sortosament hi ha una «una molt bona resposta» al tractament ECMO si s'inicia de manera precoç. La pacient va ingressar a Son Espases després de patir una inflamació de miocardi. A l'hospital es va constatar que tenia «una evolució fulminant», segons el doctor Joan Balcells, cap de l'UCI Pediàtrica de Vall d'Hebron, i es va decidir traslladar-la a l'hospital català, centre de referència d'ECMO.Segons Balcells, el trasllat va ser complicat, ja que primer es va haver de traslladar la màquina fins a Son Espases, connectar-hi la jove, i després retornar-les a les dues a Vall d'Hebron. Gràcies a la coordinació dels centres, en menys de sis hores la pacient va poder rebre el tractament i ser traslladada. En el trasllat hi van col·laborar un avió militar de l'exèrcit, la Guàrdia Civil, el SEM, el SAMO, els Bombers i els MossosUn cop en tractament amb l'ECMO, la jove es va estabilitzar, i al voltant d'una setmana després el seu cor va tornar a recuperar la funció habitual. Després d'una convalescència relativament curta a l'UCI, la pacient va entrar a planta sense cap ferida orgànica i va començar la rehabilitació, i després de gairebé 45 dies se la va tornar a Son Espases, on va quedar ingressada quatre dies més fins a rebre l'alta mèdica, sense cap seqüela.


La nena patia un hipertiroïdisme causat per la malaltia de Graves-Basedow, encara que els doctors descarten que tingués res a veure amb la complicació de la Covid-19.


La Covid-19 greu, molt poc freqüent en joves

Segons la doctora Melendo, la Covid-19 en estat greu és molt poc freqüent en infants i, a més, difereix de la representació que té en adults, ja que l'afectació pulmonar que té en persones de més edat no es dona en nens. La doctora apunta, de fet, que les úniques situacions greus en infants que han viscut com a especialistes han estat precisament amb pacients amb aquesta patologia inflamatòria concreta. «L'única situació potencialment greu és aquesta, i alhora és molt infreqüent», conclou.


En aquest sentit, Balcells remarca que «és una bona notícia» i insisteix que el coronavirus en nens «és excepcional». Amb tot, destaca que fins i tot els casos greus tenen un pronòstic «molt millor» que els adults. «Que una bona notícia no es converteixi en un fet alarmant: és infreqüent i els pocs casos que tenim van bé», apunta Melendo.


Vall d'Hebron, centre de referència en ECMO infantil

Des de l'inici la pandèmia de Covid-19, a l'Hospital Infantil Vall d'Hebron han estat ingressats un total de 48 pacients amb aquesta malaltia, dels quals 14 han ingressat a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques. Tots els pacients han tingut una bona evolució clínica. A l'Hospital Infantil es va crear una unitat específica d’atenció als pacients amb la Covid-19 que va permetre oferir-los una atenció de qualitat.