El Monestir de Santa Maria de Vallverd envoltat per una tanca

L'ocupació animal d'un monestir acabat de restaurar a Catalunya

Un problema amb la tanca fa que una quinzena de vaques ocupin el lloc

El Monestir de Santa Maria de Vallverd té nous inquilins. Una quinzena de vaques han ocupat al desaparegut poble de Tragó, a Os de Balaguer (Noguera), el convent que està pendent de ser declarat Bé d'interès nacional. L'abadia lleidatana, a més, fa poc va ser restaurada pel Govern i l'Ajuntament d'Os. 

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), propietària dels terrenys, va col·locar una tanca al voltant per protegir l'espai. Les vaques d'un ramader amb permís per pasturar a la zona, han aconseguit accedir-hi. Aquest fet posa en risc la integritat del monestir.  L'Associació Amics de Tragó de Noguera van informar per carta la CHE, que s'ha compromès a reforçar la tanca.

Encara no se sap quan es repararà la tanca, però l'associació espera que sigui en les pròximes setmanes. Fa poc més d'un mes, es va alertar a la CHE a través d'una carta perquè hi havia la tanca malmesa i les vaques accedien al monestir. 

El vicepresident de l'Associació Amics de Tragó de Noguera, Francesc Antillach i la CHE atribueixen els desperfectes a un «acte de vandalisme». Tot i això, reconeixen que no saben qui pot haver estat. 

Amb tot el terreny per davant, les vaques pasturen lliurement a l'entorn del monestir, dins de la tanca de protecció. Un cop dins, es protegeixen del sol sota el monument i que deixen excrements per tota la zona, on s'han trobat restes romanes. 

La granja del ramader està a només uns 300 metres del monestir. Aquest fet i que la porta del corral està oberta perquè puguin sortir i entrar, provoca que sovint estiguin al voltant del monestir. 

Una vaca davant del Monestir de Santa Maria de Vallverd
Una quinzena de vaques ocupen un monestir de la Noguera | ACN / @lauren_greinsburg

Uns fets «incompatibles»

Enmig d'un procés de recuperació, des de l'associació apunten que és «incompatible» amb l'accés «involuntari» de les vaques. El Monestir de Santa Maria de Vallverd es vol recuperar a través d'inversions públiques.

«És evident que hi ha un problema que requereix una solució immediata», diu Antillach. Destaca la bona resposta de la CHE i confia que arreglin la tanca en les pròximes setmanes.

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'alcaldessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach. Lamenta que les vaques «campin lliurement» i posin en risc el monument, després d'haver-s'hi fet diverses inversions per restaurar-lo i mantenir-lo dempeus.

«Els animals provoquen brutícia i malmeten la zona», explica, i per això demana a la CHE que arregli la tanca i la reforci per evitar que les vaques hi puguin tornar a accedir. «No sabem ben bé què passa però sí que cal més manteniment i més cura», afegeix.

Per la seva banda, des de la CHE reconeixen que l'Associació els ha fet saber el problema amb la tanca i els animals. Asseguren que ho arreglaran en breu, tot i que no posen data.

Recorden que, tot i que van cedir el monestir a l'Ajuntament d'Os, va ser la CHE, propietària dels terrenys, qui va assumir la instal·lació d'un tancat «pel bé de tots». Es mostren convençuts que la tanca ha patit un acte vandàlic i que per això està en mal estat i demanen responsabilitat per part de tothom i que es tingui cura de l'entorn.

L'únic edifici que queda del poble de Tragó

Antillach destaca que el monestir és l'únic edifici emblemàtic que queda del poble de Tragó, desaparegut sota les aigües del pantà de Canelles amb la construcció de la presa.

Afegeix que Santa Maria de Vallverd és un monestir cistercenc femení del segle XII, que enguany celebra el 850 aniversari de la seva fundació, i un dels quatre monestirs que hi ha a la comarca de la Noguera, la més extensa de Catalunya.

A més, destaca, les restes romanes que s'hi van trobar, augmenten el valor del monestir i permeten donar a conèixer el poble de Tragó de Noguera.