Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una laboratori

3 noves variants de Covid que preocupen: la portuguesa, la de Nova York i la d'Uganda

Sanitat ha revelat que manté sota vigilància 10 soques davant el risc que arribin a Espanya

Imatge d'una laboratori
3 noves variants de Covid que preocupen: la portuguesa, la de Nova York i la d'Uganda | LleidaDiari.cat

Les noves variants de coronavirus han posat en problemes al món quan semblava que les vacunes anaven a ser la solució final a la malaltia. Fins ara, es coneixien tres que s'han mostrat més perilloses que l'originària de Wuhan: la britànica, que ja està molt estesa a Espanya; la brasilera i la sud-africana, de les quals s'han detectat casos al nostre país, però que encara són minoritàries.

Després d'aquestes variacions va aparèixer una quarta a la qual les autoritats sanitàries no treuen l'ull de damunt, la 'californiana', però Sanitat ha revelat que el ministeri ja li segueix la pista a unes altres tres davant la possibilitat que arribin a Espanya: la portuguesa, la de Nova York i la d'Uganda.

Així ho ha fet constar Sanitat en el document 'Circulació de variants de SARS-CoV2-2 d'interès per a la salut pública a Espanya', on s'analitzen les diferents variants que ja hi ha a Espanya i aquelles a les quals se segueix la pista per a evitar que arribin o que, si ho fan, s'estenguin, davant la possibilitat que puguin ser més transmissibles, més letals o més resistents a les vacunes.

Aquest últim punt d'eficàcia de les vacunes és el que més preocupa, quan tot indicava que les vacunes anaven a aconseguir que les restriccions comencessin a relaxar-se a partir de l'estiu. Si aquestes variants esquiven els anticossos que proporcionen les vacunes, no hi haurà 'nova normalitat' a la qual tornar.

Les variants que ja estan a Espanya

A més de la variant original del coronavirus, la que es va originar en Wuhan, a Espanya ja hi ha altres tres variants en circulació. La britànica (B.1.1.7) és la que està més estesa, ja que en algunes comunitats fins i tot s'ha convertit en la predominant, com a Madrid, on més del 50% dels nous casos ja són d'aquesta variant.

El perill d'aquesta variant està en la seva transmissibilitat, ja que s'estima que és un 70% més contagiosa, però els estudis més recents, segons autoritats britàniques, han alertat que podria ser també un 58% més letal. Per sort, no sembla que aquesta variant impacti massa en l'efecte de les vacunes.

La variant sud-africana (B.1.351 (501.V2)) també ha arribat a Espanya, encara que s'han detectat pocs casos i la majoria localitzats en brots. Un dels seus principals perills és que, igual que la britànica, és més transmissible, però el que més preocupa és que la reducció de l'efectivitat vacunal és entre moderada i alta, per la qual cosa podria tenir un fort impacte en les restriccions a mitjà i llarg termini si s'estén.

Quant a la variant brasilera (P.1), de la qual hi ha pocs casos a Espanya, la principal preocupació és que també pugui reduir els títols d'anticossos neutralitzadors de les vacunes, i per tant, esquivar la immunitat. Hi ha una segona variant brasilera (P.2) que està actualment en estudi al Brasil i que també podria reduir la capacitat de neutralització de les vacunes.

Noves variants que preocupen

Als Estats Units s'han detectat dues noves soques, la variant californiana (B.1.429), que podria tenir un grau més alt de transmissibilitat; i la de Nova York (B.1.526), que s'ha estès ràpidament per l'àrea metropolitana de la ciutat i que podria tenir mutacions que redueixin l'efectivitat de les vacunes.

A Portugal s'ha detectat una altra variant (C.16) diferent que porta dispersant-se des de novembre. En aquest cas també es fica que pugui comprometre la neutralització del coronavirus esquivant els anticossos de les vacunes.

A més de totes aquestes, hi ha altres dues variants britàniques que estan en estudi, l'A.23.1, que podria ser encara més transmissible; i la VOC 202102/02, similar a la primera variant britànica, però que a més també podria afectar la immunització. La variant d'Uganda estaria relacionada també amb la britànica, per la qual cosa implicaria més transmissibilitat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]