Els cotxes de segona mà són dels més venuts i buscats a Espanya. Només el 2023 es van vendre 1.940.488 vehicles. És a dir, un 2,6% més que el 2022.
Actualment, la venda de cotxes de segona mà se sol dur a terme per Internet. Encara que hi ha diversos portals especialitzats, són molts els que fan la transacció per plataformes com Wallapop i fins i tot WhatsApp i Telegram.
La compravenda online de cotxes augmenta les estafes
Encara que la compravenda en línia facilita molt les coses tant a compradors com a venedors, també pot comportar riscos. L'increment de les compres per Internet ha fet que creixin les estafes.
Les autoritats adverteixen, en aquest punt, que és important saber-ho tot sobre el cotxe per evitar enganys. Per això, res millor que saber detectar els senyals d'alerta dels anuncis falsos, així com de la comunicació durant el procés.
Senyals d'alerta perquè no patiu una estafa en comprar un cotxe
Comprar un vehicle d'ocasió és més econòmic i, en molts casos, l'única alternativa per a moltes persones. No obstant això, has d'estar alerta. Hi ha diversos senyals que et poden ajudar a evitar una estafa.
Compte amb els anuncis sense fotos
El text d'un anunci pot estar redactat i semblar real. Tot i això, mai confiïs en aquells que no adjunten imatges del cotxe.
Aquest pot tenir desperfectes i fins i tot no existir. D'altra banda, si el venedor et demana diners per avançat, mai no ho donis. Sobretot sense haver vist el vehicle.
Desconfia si la comunicació és només per email
També heu de desconfiar si el venedor no us dona dades de contacte més enllà de l'email. El millor és poder parlar directament amb l'altra persona per preguntar dubtes i resoldre tots els dubtes.
Comprova si el correu electrònic és fals
De manera habitual, els venedors que t'intenten estafar envien emails falsos. Tot i que poden semblar reals, poden contenir enllaços fraudulents per quedar-se amb les teves dades i fins i tot amb els teus diners.
Aquests correus electrònics solen tenir faltes d'ortografia o errors gramaticals. En aquest cas, mai feu clic als enllaços. Si teniu dubtes, poseu-vos en contacte amb l'empresa per verificar que tot està en ordre.
Mai no paguis sense veure el cotxe
Una altra pràctica habitual dels estafadors és demanar diners per avançat en forma de senyal. Tot i això, el més recomanable és evitar transferir cap quantitat, per petita que sigui, abans de veure el vehicle.
Desconfia dels preus baixos
A l'hora d'escollir un cotxe de segona mà és important que comproveu el valor d'altres de similars. Si algú t'ho ofereix un 20% més baix, desconfia. Les ofertes massa bones solen ser falses, com recorden les autoritats.
Realitza el pagament amb el banc
Sempre que facis la transacció, després d'haver comprovat tots els detalls, fes-ho amb el teu banc. A més, és important que no comparteixis la teva informació personal, com el DNI o la teva adreça, amb desconeguts.
Demana un informe a la DGT
Una altra de les maneres que et faran guanyar seguretat en comprar un cotxe de segona mà és a través d'un informe de la DGT. Amb ell podràs tindre tota la informació sobre l'historial del vehicle i evitar estafes.