Vergés veu «complicat» que la regió sanitària de Barcelona passi a la fase 1 del desconfinament

El principal motiu és la gran quantitat de persones i de mobilitat que es registra en tota aquesta zona

Passeig de Sant Joan, a Barcelona, plena de gent, 26/04/2020
Les altres regions sanitàries de Catalunya sí que canviarien de fase | CatalunyaDiari.cat

La consellera de Salut, Alba Vergés, veu «complicat» que la ciutat de Barcelona i la sevaàrea metropolitana passin a la fase 1 del desconfinament el pròxim dilluns 11 de maig. El principal motiu és la gran quantitat de persones i de mobilitat que es registra en tota aquesta zona. Les regions sanitàries que si que canviarien de fase són: Girona, Tarragona, Lleida, Terres de l’Ebre, Aran i Pirineu, segons ha indicat aquest dilluns Vergés en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Vergés ha criticat a què des del govern espanyol s’anunciïn dates concretes per a la desescalada del confinament perquè el calendari «et deixa presoner» i no es té en compte la «frustració» sinó es pot complir. A més, ha informat que actualment un 60% dels llits de l'UCI estan ocupats per malalts de coronavirus.

 

Obligaran els laboratoris privats a demanar autorització per vendre tests

Per una altra banda, la consellera de Salut ha anunciat una nova resolució del seu departament que obligarà els laboratoris privats a demanar una autorització per poder vendre tests de la Covid-19. Salut fa un pas més, així, davant el fet que alguns laboratoris estan venent aquests tests, ja que a mitjans d’abril els va avisar que s’havien de posar a disposició del sistema públic.

Amb la nova resolució, ha dit Vergés, els laboratoris necessitaran l’autorització de Salut per poder oferir els tests a particulars, a banda dels que posin a disposició de la sanitat pública. La consellera creu que calia «concretar millor» les indicacions als laboratoris privats i ha obert la porta a regular el preu dels tests.

El govern espanyol ja va publicar una ordre al BOE en què es van intervenir laboratoris i centres mèdics privats de diagnòstic clínic per controlar les proves de coronavirus i també amb la possibilitat de regular-ne els preus. En l’ordre, s’establia que només es faran tests quan hi hagi prescripció prèvia d’un facultatiu.

Vergés ha anunciat una nova resolució del Departament de Salut per «concretar millor» als laboratoris el que poden fer i que no hi hagi «escletxes». Salut requerirà, doncs, que hi hagi la seva autorització per poder servir tests. «Si hi ha capacitat al sistema i ho podem fer, no hi haurà inconvenient, però sempre sota l'autorització del sistema de salut pública de Catalunya».

 

Decidir quins són els col·lectius prioritaris

La consellera ha defensat que sigui Salut que digui "per a què serveixen les proves PCR" i quins són els col·lectius prioritaris, i que es donarà autorització «si la capacitat» de fer tests «ho permet». A més, Vergés també ha obert la porta a fer una regulació dels preus. «Tothom ha fet esforços, i els laboratoris també han de quedar exempts d'això».


Comentaris

envia el comentari