Passadís d' "snacks" a l'interior d'un supermercat

La veritat que amaga la rebaixa de l'IVA dels aliments: quant estalviem realment

Així ha afectat la disminució d'aquest impost a l'economia de les llars espanyoles

Al final de l'any passat s'aprovava una reducció de l'IVA en una sèrie de productes d'alimentació bàsics. Tot feia indicar que això contribuiria a rebaixar de manera considerable el preu de la cistella de la compra. Tanmateix, l'estalvi no ha estat l'esperat pels consumidors.

La mesura es va implantar al començament de 2023, després de les exagerades pujades experimentades per la majoria de comestibles. Aquests increments es van atribuir al conflicte d'Ucraïna i a l'encariment de l'energia i les matèries primeres. Tot i això, sembla que l'efecte no ha estat el desitjat pels consumidors.

La rebaixa de l'IVA no ha suposat un estalvi gaire notable

L'estalvi per llar amb prou feines ha arribat als 3,32 € al mes, que suposen 11 cèntims al dia, recull Público. Per tant, les famílies més vulnerables gairebé no es poden beneficiar d'aquesta reducció de l'IVA. A l'Informe de Recaptació emès per l'Agència Tributària a l'abril s'eleva fins a 254 milions l'impacte d'aquesta mesura sobre les arques de l'Estat.

Si aquesta quantitat es reparteix entre 19,1 llars (registrades a l'INE), durant els primers quatre mesos el benefici va arribar als 13,28 €. Cal dir, però, que no es va aconseguir l'objectiu plantejat inicialment. Aquest tipus de decisions es prenen sobretot pensant en les famílies més vulnerables o en risc d'exclusió. No obstant això, els grans beneficiats van ser les llars amb rendes més altes, ja que la seva despesa en comestibles és més elevada.

Un carro de la compra amb bosses i diversos productes dins
Amb la baixada de l'IVA, gairebé s'estalvia 3 € al mes. | Getty Images

En què consisteix la mesura?

El govern espanyol es va veure obligat a aprovar aquest decret a finals de 2022 davant l'increment tan exagerat del preu dels aliments. S'hi van experimentar pujades «properes al 40 % interanual» en determinats productes considerats de primera necessitat. Van optar per suprimir l'IVA en una sèrie d'articles com ara el pa, la farina, la llet, els ous, els llegums, les fruites, les verdures i els cereals. Aquests van passar del 4 % al 0 %. Per la seva banda, altres com l'oli o les pastes ho farien del 10 % al 5 %.

Inicialment, havien proposat que aquest plantejament havia d'haver acabat ahir, 30 de juny. Tanmateix, a l'última revisió del pla anticrisi del govern d'Espanya van decidir prorrogar-lo fins a final d'any.

Al seu dia van assenyalar que aquesta rebaixa de l'IVA havia de «beneficiar íntegrament el consumidor». No estava pensada perquè s'augmentés el marge de benefici dels empresaris ni per elevar els preus. Ara bé, tal com es pot comprovar, el client final amb prou feines ha notat aquestes variacions a la seva butxaca.

La baixada de l'IVA només va afectar alguns aliments

L'intent de l'Estat de controlar i supervisar els preus de la cistella de compra no ha donat el resultat desitjat. Durant els quatre primers mesos de l'any, entre els productes d'IVA zero, només les fruites i la farina n'han disminuït el preu. Per part seva, la llet, el pa, els ous i el formatge han experimentat un augment inferior a la baixada de quatre punts. La resta d'aliments elevaven el seu valor entre el 4,8 % i el 14,6 %.

Carro de la compra ple de productes a un pasadís de l'interior d'un supermercat
Els preus dels aliments bàsics continuen disparats. | Getty Images

Una cosa semblant passa amb aquells articles que van reduir l'IVA fins al 5 % des del 10 %. L'oli d'oliva va elevar el seu preu un 5,5 % fins a l'abril. Per tant, el consumidor l'estaria pagant més car.

Cal dir que totes aquestes variacions es fan tenint en compte una base ja de per si molt alta. Els preus estaven disparats al final de 2022, però els últims 16 mesos alguns comestibles, com ara els llegums, s'han encarit un 30 %.

S'han encarit gairebé la meitat dels aliments

Després de suportar increments de fins a 50 punts, la rebaixa de 4 o 5 punts «no resol el problema». Així ho entén el portaveu de l'associació de consumidors Facua, Rubén Sánchez. Després d'analitzar aquesta mesura, comproven que aquesta rebaixa «no s'ha complert a bona part dels productes». De fet, detecten augments de preu a «quatre de cada deu articles afectats».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!