Una il·lustració en 3D del virus de la Covid-19 de color vermell amb la xifra de defuncions a tot el món

Expliquen per fi la veritat: el nou coronavirus va arribar a la península abans de l'esperat

Aquesta nova mutació ha fet saltar les alarmes a tot Europa, que ha tancat les seves fronteres amb el Regne Unit

Ara mateix és una de les grans preocupacions. L'aparició d'una nova soca al Regne Unit, la VUI-202012/01, que ja la majoria d'experts donen per fet que es transmet a major velocitat que les anteriors, ha portat a la majoria de països del continent a tancar les seves fronteres, especialment les aèries, amb les illes britàniques.

El dilluns, les autoritats d'aquest país confirmaven la presència d'almenys un cas a la ciutat de Gibraltar, de manera que aquesta nova soca ja estaria present a la península Ibèrica. En aquest sentit, ja hi ha molts experts que donen per fet que aquesta nova soca podria estar expandint-se fins a cinc zones d'Espanya. I és més, si són certes les informacions oficials que arriben des del govern del penyal, la situació podria ser encara més preocupant.

Segons explicava el govern gibraltareny, aquesta nova soca s'hauria detectat molt abans de l'actual propagació pel Regne Unit, especialment a la zona de Londres i al sud-est d'Anglaterra, al comtat de Kent, on es creia que s'havia detectat per primera vegada. Gibraltar defensa que aquesta nova soca podria haver estat present en algun dels contagiats des del mes de novembre.

L'encarregat d'anunciar aquest punt ha estat el mateix ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo. Aquest s'explicava així al parlament gibraltareny: «Puc dir a la Cambra que sembla que un pacient es va manifestar amb la nova variant al novembre, però que sembla que hem dominat aquest focus en particular».

Malgrat aquestes informacions, no descartava que la ciutat del penyal pogués estar vivint nous contagis d'aquesta varietat, veient sobretot com durant els últims dies s'han disparat els contagis. «No està clar que altres focus de la nova variant no estiguin presents a Gibraltar o a la resta d'Europa meridional, o a Europa en el seu conjunt», insistia Picardo. En pocs dies, Gibraltar ha passat de tenir 71 casos actius a 202 i, fins i tot, en una sola jornada van arribar a detectar 38 positius nous.

Restriccions per frenar el virus, però no suspèn els vols amb el Regne Unit

Mentre els contagis s'expandeixen per tot el territori britànic, que ja ha aprovat dures restriccions per tot el Nadal, el penyal intenta també controlar els seus contagis amb importants mesures que duraran fins al pròxim 11 de gener. Entre elles hi ha el tancament de col·legis, bars, restaurants o gimnasos durant tot aquest període sense excepcions. I també s'han limitat els aforaments en comerços i s'han prohibit les visites a les residències de gent gran.

Gibraltar també sol·licita que s'apliqui el teletreball, sempre que sigui possible, a més de l'ús obligatori de la mascareta en tots els espais públics. En canvi, no han establert cap mena de restriccions en la mobilitat. A diferència del que han fet la majoria de països europeus, des de Gibraltar no es plantegen tancar el trànsit aeri amb les illes britàniques. Es permetrà l'entrada de béns i persones, encara que exigint una prova negativa en aterrar. A més s'ofereix la possibilitat de fer una prova ràpida a l'arribada.

En principi, Gibraltar tampoc té intenció de posar restriccions a la seva frontera amb Espanya. Així, estarà permesa, igual que l'entrada i sortida per motius laborals i d'aquells que tenen segones residències a casa nostra. El govern d'Espanya tampoc ha anunciat que tingui la intenció de tancar la frontera, limitant-se a augmentar el nombre de controls per mantenir sota control la nova soca del coronavirus.