Imatge d'arxiu d'un cel estrellat

Com i quan veure la pluja dels Dracònids aquest dimarts, la primera pluja d’estrelles de la tardor

El seu màxim d’activitat tindrà lloc aquest dimarts al voltant de les 22:32 hores, tot i que ja fa un parell de dies que es poden observar, ja que aquesta pluja d’estrelles té lloc entre el 6 i el 10 d’octubre

 

El primer gran esdeveniment astronòmic de la tardor tindrà el seu punt àlgid aquest dimarts. És la pluja d’estels dels Dracònids, i es converteix en cada tardor en un espectacle seguit per milions d’aficionats a l’astronomia. Està previst que al voltant de les 22:32 hores, tingui lloc el seu punt màxim  d’observació on cauran uns 20 meteors per hora. Els cels poc ennuvolats faran que es pugui gaudir d’aquest fenomen tan esperat, excepte a punts del litoral de Tarragona i Terres de l’Ebre on els núvols faran la guitza.

Aquest fenomen podrà observar-se des de qualsevol punt de l’hemisferi nord, encara que a les zones on no hi hagi núvols, la lluna gairebé plena no ajudarà a l’observació d’estels. Tot i això, els meteors travessaran els cels nocturns a una velocitat més lenta en comparació amb altres pluges d’estrelles, cosa que afavorirà la seva visualització.

El nom de Dracònids prové de la constel·lació de Draco, des d’on s’originaran la majoria de trajectòries dels estels fugaços. Les pluges d’estrelles tenen lloc quan les restes de partícules i roques que deixen els cometes, durant la seva òrbita al Sol, entren a l’atmosfera de la Terra i es volatilitzen amb un efecte lluminós.

Els millors moments per veure els estels

Primer de tot caldrà allunyar-se de poblacions i punts de contaminació lumínica. Un cop aconseguit, caldrà estar atents cap a la constel·lació de Draco. Si tenim previst observar la pluja d’estrelles abans de la posta de la lluna, que tindrà lloc a les 3 de la matinada, haurem d’observar en direcció oposada al satèl·lit.

Segons Kike Herrero, astrònom de l’IEEC, «els millors moments per observar la pluja d’estels seran les primeres hores de la nit, però la pluja tindrà lloc durant tota la nit». D’aquesta manera també serà un moment ideal esperar que la lluna es pongui per poder apreciar aquest fenomen astronòmic.

Les diverses entitats astronòmiques recomanes no utilitzar instruments que puguin limitar el camp de visió de les estrelles, ja que malgrat que la majoria vindran de la constel·lació Draco, es podran observar a qualsevol part del cel. Així doncs, només faltarà trobar un lloc el més còmode possible, i esperar que la vista s’acostumi a la foscor per gaudir de l’espectacle dels Dracònids.

També et pot interessar...