Un fàrmac contra l’ictus frena l’alzheimer en ratolins

Científics del CNIC obren una nova via per prevenir aquesta malaltia neurodegenerativa utilitzant anticoagulants o orals

Equip d'investigadors del CNIC
L'equip d'investigadors del CNIC que ha identificat el possible tractament per l'alzheimer   | CNIC

Un equip d’investigadors del Centre Nacional d’Investigadors Cardiovasculars ha identificat un possible tractament per l’alzheimer. En col·laboració amb la Universitat Rockefeller de Nova York, han demostrat que el tractament amb el fàrmac Dabigatran, un anticoagulant oral d’acció directa, enredereix el desenvolupament de l’alzheimer en ratolins.

Després d'un any de tractament els ratolins no perden memòria

Els resultats publicats per «Journal of the American College of Cardiology (JACC)» mostren com després d’un any de continu tractament, els ratolins no perdien memòria ni s’alterava el seu reg sanguini. A més, disminuïa la inflamació cerebral, el dany vascular i reduïa els dipòsits del pèptid amiloide, característiques patològiques típiques de l’alzheimer.

Aquest medicament, amb menys efectes secundaris que altres anticoagulants clàssics, està aprovat per ús d’altres malalties humanes, com ara la prevenció de l’ictus. Segons destaca Marta Cortés Canteli, investigadora 'Miguel Servet' del CNIC i responsable de l’estudi, «aquest descobriment suposa un avenç important per traslladar els nostres resultats a la pràctica clínica i aconseguir així un tractament eficaç per a la malaltia de l’alzheimer».

A l’espera de futurs anàlisis en humans, els investigadors consideren que el Dabigatran podria servir per normalitzar la circulació cerebral dels malalts. «Per dur a terme aquest tractament individualitzat caldrà desenvolupar una eina diagnòstica que identifiqui aquells pacients amb Alzheimer que presentin tendència a coagular. Aquesta és una de les línies de recerca en les que ens centrarem en els pròxims anys», indica Cortés Canteli.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari